Til hovedinnhold

– Vi har laget verdens beste kameragrep til iPhone

Kickstartprosjektet PICTAR sikter seg inn på kameraentusiaster med iPhone.

Kickstarter/Mymiggo

Mobilfotografiet har etterhvert blitt stadig bedre, og i dag kan toppmodellene innen mobilverdenen ta bilder man for få år siden måtte se langt etter. Men langt fra alt er bare fryd og gammen, og under krevende forhold viser mobiler lett sine begrensninger. Både bevegelse, dårlige lysforhold, store kontraster og ergonomi er utfordrende for et lite mobilkamera, og bilderesultatet blir tilsvarende skuffende.

Akkurat dette ønsker folka bak Kickstart-prosjektet PICTAR å gjøre noe med – iallefall for iPhone-brukere. PhoneArena melder nemlig om at de har utviklet det de selv hevder sannsynligvis er «...verdens beste iPhone-kameragrep,..».

PICTARs dimensjoner og vekt.
Kickstarter/Mymiggo

I skrivende stund har de samlet inn godt over de forespurte 100 000 dollarene, ved hjelp av god, gammeldags folkefinansiering. Dermed vil PICTAR bli realisert – men er det virkelig så bra som selskapet bak, MyMiggo, påstår?

Knapper, manuelle innstillinger og ergonomi

Den kanskje mest åpenbare funksjonaliteten til kameragrepet er nettopp dét – å gi deg et bedre, kraftigere, stødigere og mer ergonomisk grep om iPhonen under fotografering. Det er imidlertid mye ekstrafunksjonalitet bygget inn, i form av for eksempel:

  • Mulighet for manuelle innstillinger – ISO, lukkertid, eksponering og «manuell». Egne bildemoduser – eksempelvis «snø», «sport» og «portrett» Fem knapper og brytere – utløserknapp, zoom-ring, selfieknapp, eksponeringsring og én programmérbar knapp
En egen manuell modus skal la deg stille ISO og lukker.
Kickstarter/Mymiggo

De fem bryterne er det som mest av alt får PICTAR til å ligne på et mer avansert kamera, ettersom de er lagt opp til å fungere på svært lignende vis. Utløserknappen er for eksempel rund, og har to hakk – ett for fokus, og ett for å ta selve bildet.

Videre er zoom-ringen plassert på baksiden, og lar seg fininnstille den digitale zoomen med kun én finger. Denne ringen har også dobbel funksjonalitet ved å kunne trykkes inn – noe PICTAR kaller «selfie-knappen». Dette fordi den bytter mellom front- og bakkamera, selvsagt.

Slik er PICTAR bygget opp.
Kickstarter/Mymiggo

Til slutt har du de manuelle innstillingene, der eksponeringen har fått et eget hjul på toppen av kameragrepet. Til slutt har du altså den programmérbare knappen, som i utgangspunktet bytter mellom syv bildemoduser. I den medfølgende appen skal du imidlertid kunne velge å også legge inn tre manuelle moduser – ISO-prioritet, lukkerprioritet eller «manuell» (både ISO og lukker).

Dette er for øvrig innstillinger du kan få gjennom andre kameraapper til iPhone også, så det er ikke heksekunst PICTAR driver med her. Her kan du se promoteringsvideoen, som forklarer hvordan det hele fungerer:

Støtter utstyr laget for systemkameraer

Kameragrepet kan tilpasses høydemessig for alle iPhone-modeller unntatt Plus-modellene, som blir for store. For å feste telefonen ganske enkelt dytter du enheten inn i et spor bak på grepet. Det er ingen fysisk tilkobling her, men overraskende nok snakker heller ikke PICTAR med telefonen over bluetooth.

Ved hjelp av blitsskoen på toppen kan – nokså innlysende – koble til blant annet eksterne blitser.
Kickstarter/Mymiggo

Ifølge skaperne suger nemlig sistnevnte teknologi for mye saft fra batteriet, og man har derfor valgt å benytte høyfrekvent lyd – nærmere bestemt i området 18 500 – 20 000 KHz. Dette er mer høyfrekvent enn det menneskelige øret kan oppfatte, og skal visstnok være ekstremt energieffektivt.

Foruten alt det tidligere nevnte, så skal kameragrepet også ha støtte for utstyr opprinnelig laget til systemkameraer. I bunn sitter det nemlig en standard skrue til stativer og annet utstyr, og på toppen sitter det en blitssko. Ved hjelp av sistnevnte kan du koble til eksterne mikrofoner, blitser eller annet utstyr for å øke kvaliteten på opptak og bilder. Det er også et feste for nakke- eller håndleddsreim.

Det er et eget feste for håndleddsreim.
Kickstarter/Mymiggo

Produktet er som nevnt ferdigfinansiert, med 115 290 dollar innsamlet i skrivende stund. I ordinært salg vil PICTAR for øvrig komme til å koste 90 dollar – omtrent 740 kroner – og de første enhetene sendes visstnok ut rundt desember i inneværende år.

Lyst på et bedre kamera enn det en mobil kan levere?
TEST: Fem kompakte systemkameraer »

(Kilde: PhoneArena, Kickstarter)

annonse