Til hovedinnhold

Apple har lansert ny musikktjeneste, iOS 9 og OS X El Capitan

Få med deg alt som er nytt i vår livedekning av WWDC.

Apples årlige utviklerkonferanse, WWDC, er over oss igjen. Som vanlig startes konferansen med en lanseringsrunde som fort kan bli omfattende. På listen over ventede produkter og nyheter i kveld står nemlig både fornyet Apple TV, en mulig ny strømmetjeneste og oppdateringer til operativsystemene OS X og iOS.

Arrangementet går i gang klokken 19.00 i Moscone Center i San Francisco. Har du en Apple-enhet kan du følge strømmen live direkte fra Apple. Hvis ikke, eller om tekst passer deg bedre, kan du henge med på alt som kommer i denne artikkelen. Vi oppdaterer løpende, så last inn siden på nytt for å få med deg det siste.

Du kan lese mer om alle ryktene i forkant av lanseringen i denne artikkelen.

The Weeknd fikk æren av å avslutte åpningslanseringen før WWDC.

20.20:

Tim Cook runder av fra scenen. Som vanlig skal de ha musikk fra scenen på slutten. Der dukker The Weeknd opp, en av artistene Drake var sterkt delaktig i å gjøre kjent.

20.18:

Apple Music blir gratis i tre måneder, og dernest koster det ti dollar i måneden. En familiepakke lar deg strømme for inntil seks familiemedlemmer, hver med sin konto og innhold.

Tjenesten blir tilgjengelig over hele verden, hevdes det. Dermed kommer den sannsynligvis også hit i slutten av juni.

20.15:

Siri er naturligvis koblet inn i Apple Music nå, og kan ta såpass komplekse beskjeder som å spille topplåten fra 1982. I Love Rock 'n Roll av Joan Jett, tydeligvis. Det er også mulig å be om musikk basert på hvilken film den finnes i, og liknende.

20.11:

En kjapp demo av Beats-radiostasjonen starter med et intervju med Florence & The Machine. Foreløpig lurer vi mer på hvor stasjonen blir tilgjengelig enn hvordan den høres ut.

20.10:

Flere titalls tusen musikkvideoer ligger allerede i tjenesten. Reklamefrie er de også, forklarer Cue.

20.10:

Apple Music anbefaler kubansk musikk for Eddie Cue, som går i gang med å danse på scenen. En noe uvanlig sekvens i en Apple-lansering. Cue har tilsynelatende verdens bredeste musikksmak for anledningen, etter å ha vært gjennom både rock, pop, indie og alternativt i Apple Music-systemet.

Du kan legge til dine egne bakgrunnsbilder for spillelistene dine. Flere av kveldens seanser har spilt på Eddie Cues styrker som karaokesanger.

21.06:

Apples Eddie Cue er tilbake på scenen. Han benytter sjansen til å gratulere Phil Schiller med dagen. Så er det tid for demo igjen.

Drake forteller om hvordan Connect kan gjøre det enklere for artister å bryte ut. Drake selv har vært involvert i å få frem flere nye artister de siste årene.

21.03:

Soul- og hiphopmann Drake dukker opp på scenen for å snakke om hvordan det er å bryte ut av et nærmiljø.

21.01:

Connect lar artistene laste opp video, musikk og bilder. Funksjonen demonstreres ved sitater og bilder fra Pharell Williams.

20.59:

Beats1 skal være en ny global radiostasjon. Apple radioløsning er fortsatt ikke tilgjengelig i Norge, og det er fortsatt ikke sagt noe om Apple Music kommer hit. Det er dog elementer fra iTunes integrert i tjenesten, og iTunes har som kjent vært tilgjengelig her på berget lenge.

Eddie Cue kommer på scenen for å vise frem hvordan Apple Music virker.

20.56:

Tjenesten skal gi nye artister en måte å få kontakt med lytterne sine. Dermed høres det litt ut som om dette også kan bli en konkurrent til hardt prøvede Soundcloud.

20.55:

Jimmy Iovine forklarer at det trengs et menneske for å lage fornuftige spillelister etter tematikk og humør. Dermed ligger det an til at de også her går rett i strupen på Tidal, og etter hvert også Spotify, som begge har spillelister basert på en rekke forskjellige parametre.

20.52:

Tjenesten er til for alle mulige typer uttrykk en artist kan komme opp med. Enten det er lydsnutter eller hele album, og videoer.

20.51:

Trent Reznor fra Nine Inch Nails dukker opp i en Apple Music-reklame. Han gjør et stort poeng av at tjenesten skal gi penger også til de som lager musikk på gutterommet, og ikke bare til store, etablerte artister. Ta den, Tidal og Jay Z.

20.50:

Iovine forklarer at markedet for strømming og musikkhandel er voldsomt fragmentert. Han ønsket at Apple skulle bygge ett digert økosystem rundt musikk.

20.48:

Tim Cook er tilbake, og annonserer Apple Music, og får selskap av Jimmy Iovine fra Beats Music, som Apple kjøpte for en tid tilbake.

20.46:

«Vi elsker musikk». Noen som kan gjette hva som kommer? Ok, da. Strømmetjenester har ligget på ryktebørsen i månedsvis. Vi må vente forbi atter en skrytevideo før vi får annonseringen.

20.45:

Tim Cook er tilbake på scenen. One more ting i store bokstaver på skjermen.

20.44: Beta-utgaven av Apples watchOS2 slippes i dag, mens fullversjonen kommer til høsten. Apple gjør et poeng av at versjoneringen som kommer nå kun skjer seks uker etter at klokken kom i salg. Det går fort i Cupertino.

Time Travel ser ut til å være en av de mer spennende nye funksjonene på Apple Watch.

20.42:

Demotid! Time Travel vises frem. Det er mulig å spole fremover ikke bare i avtaler, men også i innhold fra klokkeapper. En av appene på demoklokken viser ladenivået til en Volkswagen, og etter hvert som tiden stilles fremover, går ladenivået opp.

20.39:

Apple går gjennom en rekke ønsker fra utviklere for Apple Watch. Nå kan utviklere hente ut mikrofonlyd rett på klokken. Video kan spilles av rett på klokken, og utviklere kan hente ut informasjon fra bevegelsessensorene på klokken. Også vibrasjonsmotoren Taptic Engine kan brukes av tredjeparts applikasjoner nå.

20.38:

Med watchOS 2 vil klokken automatisk koble seg til kjente WiFi-nett uten at du trenger å gjøre noe aktivt selv. Dermed «roamer» klokken mellom ulike trådløsnett om ikke telefonen er i nærheten.

Klokken vet om du er aktiv, og kan gi deg medaljer basert på aktivitetsnivået ditt.

20.34:

Klokken har kunnet sende små tegninger fra lanseringen. Nå legger Apple til farger, slik at du kan tegne en blomst som ikke utelukkende er gul. Dessuten blir det mulig å svare på e-post i watchOS 2. Funksjonaliteten ser ut til å tilsvare den som har eksistert for tekstmeldinger.

20.32:

Med funksjonen Time Travel kan Apple Watch vise deg hendelser fremover eller tilbake i tid. Klokken kan dessuten fungere som en skrivebordsvekkerklokke når den lader.

20.31:

Klokken skal nå kunne vise en hel del mer informasjon i tillegg til urskiven. Denne informasjonen vises som små knapper og informasjonssnutter på skjermen. Apple kaller dem «Complications».

Drøssevis av nye urskiver har kommet til i watchOS 2.

20.30:

Mange nye urskiver har kommet til på Apple Watch. Nå kan klokken bruke bildegalleriet ditt, og vise deg et nytt bilde hver gang du hever klokken for å se på den.

20.28:

Nå åpnes plattformen for utviklere, og Tim Cook forventer at utviklerne vil gjøre mye med operativsystemet. Nå kan apper kjøre for fullt på håndleddet, og er ikke avhengig av en hovedapplikasjon på telefonen.

20.28:

Nå kommer det mer informasjon om watchOS for Apple Watch.

20.27:

Skrytevideoen er ferdig, og Tim Cook er ute på scenen for å takke utviklerne, som tross alt har laget svært mye av det som ble vist frem i videosnutten.

20.25:

En spennende løsning som vises frem i videoen er en dings som lar døve føle musikk ved hjelp av vibrasjoner på håndleddet. Det illustrerer noe av alt det rare som kommer ut av digre appmarkeder som App Store.

20.24:

Skrytevideoen som aldri tok slutt.

20.20:

En skrytevideo for Apples App Store ruller. Artig nok starter den med at Phil Schiller fokuserer på at den første iPhone-modellen ikke støttet apper i det hele tatt. Større enn vi noengang kunne tenke oss, forklarer han. Også kjendisprofessor Neil deGrasse Tyson er med i videosnutten.

App Store fortsetter å være den mest innbringende appbutikken på planeten, skryter Tim Cook.

20.17:

Tim Cook er tilbake på scenen.

20.16:

Apple har så stor tro på Swift at de gjør programmeringsspråket til åpen kildekode. OS X, iOS og Linux støttes.

En åpen beta av iOS 9 vil slippes i juli. For utviklerne starter festen i dag, men er du ikke utvikler kan du registrere deg for den åpne Betaen hos Apple.

20.15:

Apple lanserer en ny utgave av programmeringsspråket Swift. Swift 2 skal gi voldsomme ytelsesøkninger for programvaren.

20.13:

Det er tid for automatisering av hjem med HomeKit. Ryktene ventet på forhånd at en ny Apple TV ville bli navet i Apples automasjonsstandard. Foreløpig er ingenting sagt opp TV-boksen fra Apples Scene.

20.12:

For apper har Apple sørget for at enhetene nå kan laste ned kun de dataene de trenger fra App Store. Dermed vil ikke iPhonen din hente ned absolutt alt som skal til for at et spill skal se lekkert ut på iPad, for eksempel. Dette må støttes av appene.

20.11:

Plassen du trenger for å oppdatere har blitt krympet til rett over 1 gigabyte. Dermed burde ikke like mange få problemer med å oppgradere til neste iOS som da Apple slapp forrige utgave.

20.10:

Apples iCloud støtter nå tofaktorautentisering, slik at dataene er sikrere.

20.10:

Apple har brukt Metal til å lage det grafiske i iOS 9. Det gir raskere og mer effektiv animasjon. Dermed får du inntil en hel time ekstra batteritid på en iPhone. En egen «Low Power Mode» har kommet til, og skal gi deg inntil tre timer ekstra normal bruk av enheten.

20.09:

Den nye funksjonaliteten vil også bli tilgjengelig for iPhone, og den tilpasser seg skjermstørrelsen, avhengig av om du er på en telefon eller nettbrett. Skjermdelingen der du bruker to apper samtidig blir kun tilgjengelig på iPad Air 2. Ellers kommer funksjonaliteten til iPad Air-modellene og iPad Mini-modellene.

20.07:

Med iOS 9 kan iPad vise video flytende på skjermen, mens du jobber med andre ting. Alt dette er til dels godt kjent fra Android, men Apples nettbrett har lenge ropt etter denne funksjonaliteten.

Den nye fleroppgavekjøringen lar deg kjøre flere apper på skjermen samtidig.

20.04:

En stor endring i fleroppgavekjøringen på iPad er på vei. En helt ny visning av de aktive appene dine åpner demonstrasjonen. Du kan trekke inn enkeltapper over andre aktive apper, slik at du kan sende en kjapp e-post, mens videoen din ligger i bakgrunnen på skjermen.

Og nå kan du kjøre flere apper samtidig på samme skjerm.

20.02:

Craig Federighi viser frem tastaturet på iPad med iOS 9.

Det skal snakkes litt iPad. iOS 9 har gjort store endringer i hvordan nettbrettet fungerer. Et helt nytt tastatur skal gjøre det enda enklere å taste, med snarveier til ulike funksjoner som klipp og lim. Ved å trykke på tastaturet med to fingre blir det til en pekeplate, slik at du lett kan flytte tekstvelgeren rundt, eller velge deler av teksten.

20.01:

News rulles ut for brukere i Storbritannia, USA og Australia.

20.00:

Chris Federighi er tilbake på scenen, og forklarer at News er bygget fra bunnen av for å gi brukerne godt personvern.

Apple demonstrerer søk i News-appen fra scenen.

19.57:

Det er bygget inn aktivt innhold i News. Du kan se på videosnutter, eller se ulike typer representasjon av statistikk. En egen Explore-knapp lar deg finne nyheter du kanskje er interessert i, basert på det du allerede følger.

19.55:

Ved oppstart gir appen deg en rekke ulike nyhetsvalg. Du kan hente nyhetsnettstedene du bruker til vanlig, eller gå etter kategorier. Det kan synes som om Flipboard har fått nok en slektning.

19.53:

En ny nyhetsapplikasjon har kommet til i iOS, som viser nyheter på en lekker og interaktiv måte. Løsningen virker ikke helt ulik variantene vi har sett fra Samsung og HTC.

19.52:

Apple maps skal gi deg bedre informasjon slik at du ikke går deg bort mellom ulike transportmidler i kollektivtrafikken.

19.51:

Oppmerksomheten rettes mot Apple Maps. Det gikk rykter om at tjenesten ville bli tilgjengelig på tvers av andre enheter og operativsystemer. Foreløpig intet nytt om dette fra scenen. Transit-funksjonalitet har kommet med, slik at at Apple Maps har oversikt over kollektivtrafikken, omtrent slik Google Maps har gjort en stund.

19.50:

Notatene har dessuten blitt organisert på en ny måte. Det er også mulig å filtrere ut kun vedleggene du har lagt i notatene.

19.49:

Craig Federighi er tilbake på scenen for å vise oss at Apple nå har oppdatert notatapplikasjonen sin. Tidligere var denne helt, helt enkel. Nå har det kommet til en rekke funksjonalitet, med snarveier til ulike typer innhold som kan legges inn i notatene. Det er også mulig å tegne.

19.48:

Og Apples boardingkorttjeneste Passbook bytter nå navn til Wallet. Dermed blir den navet i Apples løsninger for betaling og fordelskort.

19.47:

Apple Pay kan nå ta vare på fordelskortene dine, slik at du klippekort for gratis kaffe og liknende er bygget inn.

19.46:

Apple Pay lanseres for Storbritannia. Apotekkjeden Boots og Marks & Spencers vil støtte løsningen. Den vil også kunne brukes til å betale for kollektivtransport.

En rekke nye selskaper har blitt med på Apples betalingsløsning Apple Pay.

19.43:

Det er tid for Apple Pay. Sjef Jennifer Casey kommer på scenen for å snakke om betalingstjenesten. En rekke nye selskaper har blitt med siden lanseringen.

19.42:

Craig er ferdig med å vise frem intelligensen som er bygget inn i nye iOS 9, og går videre til å snakke om personvern. Apple gjør ingenting for å hente ut brukerdataene, proklamerer ham. Alt gjøres på selve enheten, og der blir det.

19.40:

Søkefunksjonen kan nå konvertere mellom en rekke ulike måleenheter. Der var det en del apper som plutselig ble mindre nyttige.

19.39:

En rekke kontekstuelle forslag kommer opp i Siri-vinduet til venstre, basert på tid og sted.

19.37:

Craig demonstrerer iOS 9. Ved å si «remind me of this», og assistenten legger automatisk til beskjeden som var fremme i kalenderen.

19.35:

Siri er nå en egen hjemmeskjerm helt til venstre, og foreslår apper, steder og mennesker. En mer omfattende søkefunksjon har også kommet med. Finner du en film du har sett etter, får den filmen sitt eget kort, og du kan starte avspilling rett fra søkeresultatet.

19.32:

Nye iOS 9 har blitt langt mer klar over sammenhenger mellom ulike apper og ulike typer innhold. Blant annet kan nye iOS sjekke i innboksen din dersom noen ringer deg som du ikke har lagret i telefonlisten.

Craig Federighi viser frem nye Siri i iOS 9.

19.31:

Bedre appopplevelse og batteritid er blant nyhetene. Men også intelligens skal være bygget inn i større grad i iOS. Dermed starter vi med taleassistenten Siri, som har blitt 40 prosent mer nøyaktig det siste året. Den har også blitt 40 prosent raskere.

19.30:

Tiden er kommet for iOS! Craig skryter av det raske opptaket av nye iOS-versjoner.

19.29:

Oppdateringen av OS X kommer til høsten, og blir gratis. I forkant vil Apple slippe operativsystemet som beta.

19.28:

Craig Federighi er tilbake på scenen. Han viser frem en rekke logoer for selskaper som nå jobber med Metal. 2K, Blizzard og Unity er med. Det samme er Autodesk. Utviklere får tilgang på det nye språket allerede fra i dag.

19.25:

Epic Games viser frem Fortnite, basert på Unreal-motoren og Metal.

Epic Games viser frem hvordan Metal kan brukes på en Mac ved hjelp av Unreal Engine og spillet Fortnite.

19.24:

Metal skal være nyttig for en rekke apper, blant annet spill og grafiske verktøy. Ytelsen for opptegning av grafikk i spill skal være ti ganger bedre enn tidligere.

19.23:

3D-språket Metal slippes nå også for OS X. Det har tidligere kun vært tilgjengelig for iOS.

19.22:

Ytelsen i El Capitan skal ha blitt langt bedre. Apper skal åpne seg 1,4 ganger raskere. Å hente e-post skal gå dobbelt så raskt.

Nå skal det bli slutt på vindusrotet i OS X. Nå kan vinduene organisere seg selv ettersom du flytter dem rundt.

19.20:

OS X organiserer vinduene dine automatisk mot hverandre, slik at du får mer ut av skjermarealet ditt. Federighi spøker om at de grafiske effektene er svært innovative.

19.17:

Spotlight har blitt smartere, og kan nå motta instruksjoner på mer naturlig språk.

19.15:

Nye musebevegelser har kommet til i OS X. En ny funksjon kalt Pinned Sites lar deg enkelt legge til nettadresser i toppen av Safari. En egen funksjon lar deg finne fanen som lager lyd i Safari, og lar deg enten dempe lyden, eller gå til fanen lyden kommer fra. Vi mistenker noen vil rope hurra for denne funksjonen.

19.13:

Nye OS X får navnet El Capitan, og fokuset har vært på ytelse og strømforbruk.

19.11:

Craig Federighi kommer på scenen, og Tim Cook forklarer at «alt går bra med Apple», før han hopper over videre oppdateringer og slipper til Craig på scenen.

19.10:

Cook starter med å gå gjennom en del av det som skal avsløres i kveld. Det første vi får høre mer om er Mac OS X, før det er iOS' tur. Apple Watch får egne apper med helt nytt operativsystem.

19.06:

Tim Cook har gått på scenen, og er i ferd med å sparke i gang WWDC for 2015. Som normalt er det selvskryt som gjelder i starten. Dette er det 26. WWDC, og oppmøtte er fra hele 70 forskjellige land.

19.03:

Lanseringen åpnes med en åpningsvideo full av dingser og kjendiser. Og en heis full av Tim Cook-dobbeltgjengere.

18.58:

Moscone Center fylles opp av ivrige journalister, og utviklere, mens lysene dempes. Det er øyeblikkelig klart for at Apple-sjef Tim Cook skal åpne showet.

18.55:

Live-strømmen er i gang. Det går rykter om at det er mulig å se den ved hjelp av mediespilleren VLC og denne adressen.

Les også
Snart skal Apple avsløre et lass store nyheter
Les også
iOS 9 åpner for Apple Watch i Norge
Les også
Nå kan hvem som helst prøve nye OS X og iOS
Les også
Taylor Swift vant over Apple Music
Les også
Norske priser på Apple Music kan være avslørt
Les også
ApplePay fortsetter å kapre kunder
Les også
Frister iOS 9? Nå gjør Apple det lettere å gå over fra Android
Les også
Se hva vi fant i nye iOS 9
Les også
Apple avslørte musikkstrømmetjeneste
Les også
iOS 9 blir smartere
Les også
Her er nye OS X El Capitan
Les også
– iOS 9 vil bli optimalisert for eldre iPhone-modeller
Les også
Nye Apple TV kan få fjernkontroll med pekeflate
Les også
Dette mener testere om Apple Watch
Les også
– Ny Apple TV lanseres i juni
annonse