Til hovedinnhold

Her er den første «hybrid-kameradronen»

Bruker både drivstoff og strøm og leverer ekstra lang flytid.

Enten det er snakk om fotografering eller bare transport er droner i vinden som aldri før, og stadig gjøres det fremskritt på feltet. Nå ligger det et nytt dronekonsept på finansieringsnettstedet Kickstarter, med en noe original tilnærming til fremdriftsteknologien.

HYDRA er navnet på det som ifølge utviklerne selv er verdens første «hybrid-drone». Mer presist drives dronen av strøm, men i stedet for et batteri benytter den en bensindrevet generator, noe som skal sette den i stand til å fly mye lenger enn konvensjonelle, strømbaserte dronemodeller.

Kan løfte over 3 kilogram

Dronen har en bensinmotor på 5 hestekrefter. Denne motoren driver en spesialdesignet generator, som igjen leverer strøm til motorene som driver propellene. Både generatoren og all elektronikken om bord skal være konstruert fra bunnen av.

Den nye HYDRA-dronen. Foto: Kickstarter

HYDRA skal være i stand til å løfte en last på rundt 7 pund, som tilsvarer cirka 3,1 kilogram, altså vesentlig høyere vekt enn mange andre droner og mer enn nok til å løfte enhver kameratype fra bakken. Det er imidlertid ikke en helt vanlig kameradrone det er snakk om i dette tilfellet.

Utviklerne ser nemlig for seg flere forskjellige bruksområder, og i den forbindelse jobber de med å utvikle et antall forskjellige systemer som kan brukes med dronen. Blant annet skal utvikles det et eget kamerasystem for dem som vil ta bilder og video, i tillegg til geologiske og meterologiske instrumenter.

Ikke billig

Dronen vil få et eget feste som kan brukes til å koble til disse ulike enhetene, som altså også vil bli drevet av generatoren om bord. I tillegg til å kunne løfte ganske tung last har dronen også en temmelig lang flytid på rundt 1,5 timer. Man kan kontrollere den både med en egen fjernkontroll og med mobile enheter via en applikasjon.

Av tekniske spesifikasjoner er motoren en énsylindret motor med et volum på 50 kubikkcentimer Dronen har til sammen åtte rotorer laget av karbonfiber, og selve skroget er laget av en kombinasjon av karbonfiber og aluminium. HYDRA har i skrivende stund kun samlet inn 2600 dollar av et mål på 55 000 dollar, men det er ennå 28 dager igjen.

Dronen blir ikke direkte billig. Om du vil sikre deg et eksemplar må du love bort minst 2500 dollar, litt i underkant av 20 000 kroner på Kickstarter. Hvis du vil ha med et kamerasystem på kjøpet må du ut med rundt 8000 kroner ekstra. Mer informasjon finner du på Kickstarter-siden.

Droner kommer i mange varianter: Denne minner om en flygende trafikkjegle »

annonse