Tek.no

Nyhet

Dyrere å ringe hjem

17 Mar 2011 15:05Først publisert 23 Juni 2005 12:43
annonse

Hvis du liker å ha mer kontakt med de hjemme når du er på ferie enn å sende et skarve postkort kan det lønne seg å være oppmerksom på SMS- og ringepriser når du er i utlandet.

Vi kommer i dagene fremover med noen tips for å unngå en kjemperegning etter ferien.

Telenor og NetCom har et fastprissystem for å ringe hjem fra Europa. Fra noen av de mest besøkte ferielandene har det med den nye prismodellen blitt betydelig dyrere å ringe hjem.

Andre tjenestetilbydere som Chess, Sense og Tele2 har forskjellige priser i forskjellige land, som varierer ut fra hvilken samarbeidspartner du bruker og hvor du befinner deg.

Enklere
Fastpris gjør det enklere å holde styr på mobilregningen. Både Telenor og NetCom har delt inn i soner, hvor hver sone har en pris. Innenfor Norden betaler du en pris, i Vest-Europa en annen og i Øst-Europa en tredje pris.

annonse

Det er enklere, men ikke nødvendigvis billigere å ringe hjem med dette prissystemet. Vi har tatt en titt på prisene til de mest besøkte landene i Europa.

De landene som topper listen på antall nordmenn på feriereiser med flere enn fire overnattinger er ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå Spania, Danmark, Sverige, Hellas, Frankrike, Storbritannia, Italia og Tyskland.

Velg riktig
Med Telenor og NetCom betaler du 4,50 kroner når du ringer i Norden. Til de øvrige landene vi har nevnt må du ut med 7,50 kroner. Det er dyrt, men du vet i alle fall hvor mye du må ut med før du ringer og du trenger ikke bekymre deg for hvilken operatør du skal velge.

Også Chess har noe som likner, med fastpris på SMS og forhåndsbestemt pris i Europa mellom 5,99 og 8,99. Snittet for de landene vi har valgt ut blir omtrent det samme som Telenor og NetCom

Skal du derimot være prisbevisst må du satse på et abonnement fra Tele2 eller Sense. Forutsatt at du tar deg tid til å sjekke hvilken samarbeidspartner som er billigst, kan du på kveldstid spare mellom 25 og 35 prosent på samtaler hjem.

annonse

Tele2 suveren i Sverige
Om du er ofte på ”harry-tur”, eller om du ferierer i Sverige er det Tele2 som stiller med de beste kortene. Et samarbeid mellom det svenske og det norske Tele2 gjør at du kan bruke mobilen som om du var hjemme, helt uten å merke det på regningen.

Både SMS og ringeprisene er helt identiske med prisene du er vant til hjemmefra. Har du for eksempel Tele2 Champion betyr det at du både ringer og sender SMS for 59 øre.

Spar på planlegging
Faller ferievalget utenfor Norden kan du tjene en del på å ha et abonnement fra Sense eller Tele2. Der de to største mobilselskapene skal ha 7,50 koster det ikke mer enn mellom 4 og 6 kroner å ringe hjem med abonnement fra de andre aktørene.

Om samtalen har varighet utover noen få minutter kan det brått gi seg utslag på mobilregningen.

Dersom du allerede er kunde hos Sense eller Tele2 kan det være lurt å ta noen forhåndsregler for å få de gode prisene. For det er nemlig ikke slik at telefonen automatisk stiller seg inn på den billigste samarbeidspartneren i utlandet.

Prisene hos de forskjellige utenlandske samarbeidspartnerne kan du få tak i på nettsiden til tjenestetilbyderen din, og det er lurt å ha med seg en slik oversikt da prisen hos de forskjellige varierer med opp til 4-5 kroner per minutt.

Prisvinner
Selv om abonnementene uten soneprising krever at du følger mer med og passer på å velge den billigste samarbeidspartneren, har vi funnet en suveren prisvinner. Med en snittpris på 5 kroner per minutt går Sense av med seieren.

Prisen varierer ut fra når på døgnet du ringer, men det er kun i tre land prisen på dagtid ligger høyere enn fastprisen til Telenor og NetCom, ellers ligger den godt under dette prisnivået både på kveldstid og dagtid.

Befinner du deg i Frankrike eller Tyskland ringer du hjem for 4 kroner per minutt, mens du for de øvrige landene må ut med noe mer.

annonse

Les også