Tek.no

Nyhet

Kinect er ingen revolusjon

8 Nov 2010 11:51

[Side3]: Kinect, Microsofts nye bevegelsesbaserte kontrollsystem, er ett av årets mest omtalte produkter. Kinect-spillene styres utlukkende ved hjelp av bevegelser og stemmen, og selskapet selger dingsen sin som en revolusjon og noe som kommer til å endre måten vi spiller på for alltid.

Aylar: - Dette gir deg fin rumpe

Enkelt å sette opp

Sannheten er, som så mange ganger før, en ganske annen. Riktignok er Kinect en kul greie og den oser potensial, men noen revolusjon er den så absolutt ikke og det spørs om den noen gang blir det. Istedenfor er den mer en naturlig arvtager til Sonys gamle Eye-Toy, som gjorde stor suksess på PS2.

Greia med Kinect er, som allerede nevnt, at den åpner for bevegelsesbasert spilling på Xbox 360. I motsetning til konkurrentene trenger du ingen kontroller, etter at du har gått gjennom det enkle konfigurasjonsprogrammet er det deg selv som er kontrollen.

Plasskrevende

Vær obs på at Kinect trenger mye plass. De fleste spillene krever at du står et sted mellom 2 og 2,5 meter unna tv’en, og med to spillere må du i tillegg ha en del plass i bredden. Med andre ord et stort problem hvis du har en liten stue eller ikke har lyst til å ommøblere.

Når alt er satt opp og stilt inn, er ditt første møte med Kinect den tilpassede versjonen av Xbox 360-menysystemet. Menyene er godt lagt opp og jeg må innrømme at jeg fikk skikkelig «Minority Report»-følelse der jeg navigerte meg rundt med hånda.

Irriterende forsinkelser

For å gjøre diverse ting holder du enkelt og greit hånden din over det gitte ikonet, noe som i starten er veldig kult. Dessverre går det ganske tregt å navigere seg rundt sammenlignet med når man bruker håndkontrollen, så jeg må innrømme at jeg kjapt gikk tilbake til den gode gamle knappete kameraten.

Et annet minus er at Kinect ikke henger helt med. Du klarer å venne deg til det, men pekeren sliter av og til med å holde følge med hånden din. I tillegg er ikke Kinect særlig presis, der du peker er ikke nødvendigvis samme sted som pekeren dukker opp på skjermen. 
[wip4: img=5 align=right]

Lovende?

Alt dette gjør seg gjeldende også i spillene og legger noen ganger en demper på opplevelsen. De dyktigste utviklerne har klart å programmere og designe seg rundt problemene, men i spillene som krever litt presisjon er det slitsomt at kontrollen ikke henger helt med.

Mangelen på presisjon og hastighet lover ikke godt for de mer tradisjonelle spillene som skal være på vei til Kinect. Systemet ser nemlig ut til å slite mer jo mer det er som skjer i spillet.

Noen gode spill

Lanseringsspillene byr stort sett på ting vi har sett før og bidrar til å sørge for at Kinect ikke føles som noen revolusjon. De obligatoriske småspillsamlingene og treningsspillene er på plass, samt noen mislykkede forsøk på å gjøre noe nytt. Slåssepillet «Fighters Uncaged» er noe av det verste jeg har vært borti i år.

Heldigvis er det et par hederlige unntak. Kjeledyrspillet «Kinectimals» er supersøtt og såpass teknisk avansert at det er gøy for både små og store, mens dansespillet «Dance Central» er det nærmeste man kommer et «vanlig» spill. Sistnevnte er laget av folkene bak blant annet «Rock Band» og er i bunn og grunn det samme, bare for dansing. Du skal gjøre bevegelsene spillet ber deg om og så blir du belønnet hvis du gjør ting riktig.

 

Vi kommer tilbake med anmeldelser av de fleste Kinect-spillene i løpet av denne uka og neste uke.

Ikke løp-og-kjøp

Alt i alt må jeg innrømme at jeg er skuffet over Kinect, i hvert fall tatt i betraktning hva Microsoft lovte. At systemet ikke henger helt med legger en demper på opplevelsen, og de tamme lanseringsspillene hjelper heller ikke. Likevel, Kinect har masse potensial, noe de første underholdende minuttene med det tilpassede menysystemet er et bevis på.

Forhåpentligvis blir Kinect bedre etter hvert som utviklerne blir mer vant til den og Microsoft får optimalisert utviklingsbibliotekene sine. Jeg anbefaler deg å vente til det skjer med å legge pengene på bordet, for sånn som ståa er nå er ikke Kinect verdt over 1000 kroner. Med mindre du elsker å danse foran tv’en eller bare må ha et digitalt kjæledyr da.

annonse

Les også