Til hovedinnhold

– Microsoft kopierer Google

Google mener de kan bevise at Microsoft har overvåket og analysert Google, og brukt resultatet til å forbedre deres egne søkemotor Bing. Google mener Microsoft på den måten driver med kopiering av Googles teknologi.

Tegn på juks

Google skal i mai i fjor ha lagt merke til at Bing leverte mange av de samme søkeresultatene som Google, ikke minst dersom brukeren skriver inn et ord som er stavet feil, eksempelvis torsoraphy (tarsorrhaphy er korrekt). Google har i utgangspunktet en funksjon som korrigerer feilstavede ord, mens Bing ikke har en slik funksjon. Det at Bing likevel leverer det samme søkeresultatet ved feilstaving, mener Google er et tegn på juks.

I oktober skal Google ha lagt merke til at søkeresultatene i Bing begynte å ligne mer og mer på Googles resultater. Dette mener Google indikerer at Microsoft har endret søkealgoritmen i Bing på en slik måte at den ligner på Google.

Google legger ut en felle

Google bestemte seg for å legge ut en felle (en «honeypot») for Bing. Søkegiganten programmerte en kode som gjorde det mulig å rangere en side basert på et bestemt søkeord.

Google lagde deretter hundre såkalte syntetiske søk, det vil si søk som det er meget lite sannsynlig at noen ville bruke som søkeord, og disse ordene vil derfor i utgangspunktet ikke levere noe søkeresultat, bortsett fra når Google legger ut koden i søkemotoren, noe som gjør at søkemotoren blir tvunget til å vise søkeresultat. Testkoden skal etter planen fjernes om kort tid – hensikten med koden er kun å sjekke om Microsoft jukser.

Dersom det samme skjer med Bing om kort tid, det vil si at søkemotoren begynner å vise resultater fra et ord som normalt gir null resultat, mener Google er godt tegn på juks fra Microsoft. Nettopp dette skal ha skjedd kort tid etter at koden ble lagt ut.

Svar fra Microsoft

Yusuf Mehdi, fra Microsoft, har på sin blogg lagt ut et svar på beskyldningene fra Google. Mehdi blånekter kopiering av Google, og mener det er ufint av en konkurrent å komme med slike påstander.

– Googles metode (det å legge ut en felle) for å «avsløre» eventuell juks er i seg selv juks og manipulasjon av Bings søkeresultater, sier Mehdi.

Riktignok innrømmer Mehdi at Microsoft er blitt inspirert av Google ved utvikling av sin egen søkemotor, men har ikke kopiert fra Google i den grad Google hevder. Videre påpeker Mehdi at Google er også blitt inspirert av Bing, noe som er blitt skrevet om i New York Times.

(Kilde: Searchengineland, Neowin, Yusuf Mehdi)

annonse