Nyhet

Dette kommer i august

Dette er fotogodsakene som kommer i butikken i løpet av den neste måneden.

Kameraer

Måneden som kommer står stort sett i systemkameraets tegn, for det meste av nye fotosaker som havner i butikkhyllene er nettopp systemkameraer og objektiver til disse. Noe annet er det imidlertid også å finne, som for eksempel Panasonics nyeste ultrazoom-kamera:

Panasonic FZ48

FZ48 er lillebroren til FZ100, og ble lansert for bare noen dager siden. Panasonic har vært kjappe i vendingen, og FZ48 har allerede fått priser i butikkene. Kameraet ligger i skrivende stund på kr 3500,- men kan utmerket godt bli en smule billigere i løpet av august, når kameraet faktisk dukker opp i utsalgsstedene.

Så over til systemkameraene, og der er det Olympus som går hardest ut, med hele tre nye modeller som alle kommer i butikken i løpet av august:

Olympus E-P3

Olympus E-P3 skulle egentlig komme i butikkene i slutten av juli, men er tydeligvis blitt litt forsinket og ventes dermed ikke i hyllene før helt i begynnelsen av august. Prisene ligger på rundt 7000 kroner for kamerahuset, men skal du ha kitobjektivet med, må du ut med rundt 800 kroner ekstra.

Nylig la også Olympus ut en ny nedlastbar oppgradering til kitobjektivet, samt 14-150 mm-objektivet, som skal gi disse objektivene raskere autofokus nettopp med E-P3 - et kamera som allerede fra før var ansett som det raskeste i klassen på dette området. Denne kan du lese mer om her:
Raskere autofokus for Olympus 14-42mm F3.5-5.6 II og ED 14-150mm F4.0-5.6

Olympus E-PL3

E-PL3 er litt rimeligere enn flaggskipet E-P3, men prisen i Norge er enda ikke endelig fastsatt. Uansett dreier det seg om en videreutvikling av det svært populære E-PL2, som kunne tilby både god kvalitet og forholdsvis lav pris, en kombinasjon som vi får håpe Olympus klarer å videreføre med den nye modellen. E-PL3 skal komme i butikkene i slutten av måneden, altså omtrent en måned etter sin storebror.

Olympus E-PM1

E-PM1 er et nytt kamera i en klasse der Olympus ikke tidligere har hatt noe kamera, og heller ikke på dette er norsk pris fastsatt ennå. Også dette skal komme i butikken i slutten av august.

Olympus E-PM1 er først og fremst laget for å være så lite som mulig, og er uten optikk bare så vidt større enn Olympus' entusiastkompaktkamera XZ-1, men det er likevel utstyrt med en god del avanserte funksjoner, og en bildekvalitet som kan måle seg med storebrødrene. På grunn av plassbesparelsene vil en del av betjeningen nødvendigvis foregå i menyer og slikt i stedet for via dedikerte brytere og knapper, men det er et valg man bare må leve med om størrelse er det viktigste.

Sony har fra før en serie små systemkameraer, og for en tid tilbake slapp de enda et kamera i serien, som skal være enda mindre enn de tidligere modellene. Vi snakker selvsagt om dette:

Sony NEX-C3

I forhold til Sonys andre systemkameraer med E-fatning skal C3 være betydelig mindre og lettere, men er likevel utstyrt med en bildebrikke som er på størrelse med den vi finner i de fleste speilreflekskameraer i dag. I tillegg har Sony etter eget utsagn klart å øke batterikapasiteten i C3 med 20% i forhold til de tidligere modellene, noe som kan være svært så hendig når du er på langtur.

Der enkelte andre kameraer er noen dager forsinket, er Sony NEX-C3 faktisk noen dager for tidlig ute. Det skulle komme i butikkene i begynnelsen av august, men en og annen butikk har allerede fått dem på lager. Prisen, inklusive et 18-55 mm kitobjektiv, ligger på omtrent 5700 kroner.

Sony har også et annet systemkamera som forventes i hyllene i løpet av den neste måneden, nemlig dette:

Sony SLT-A35

Sonys SLT-serie er en form for systemkamera som er nærmere tradisjonell speilrefleks enn NEX-serien, men som likevel ikke er helt tradisjonell. Speilet vippes nemlig ikke opp og ut av veien når bildet tas, for speilet er nemlig ikke bare et speil. Det er delvis gjennomsiktig, slik at lysmåler og sutofokussensor får det lyset de trenger for å gjøre jobben sin, samtidig som det meste av lyset går rett gjennom "speilet" og inn på bildebrikken der bildet lages.

På grunn av denne teknologien har SLT-serien mindre bevegelige deler enn vanlige speilreflekskameraer, noe som gir seg utslag i blant annet langt raskere skuddtakt og lavere strømforbruk, bare for å nevne noe.