Nyhet

– Tror forspranget til Apple blir mindre

Norske app-utviklere hevder likevel at Android fortsatt blir nedprioritert.

I en kommentar forrige søndag hevdet undertegnede at det var irriterende at mange av de beste appene fortsatt kommer først til iOS - til tross for at Android-plattformen nå er størst. Dette var påstander basert på egne observasjoner som app-tester på begge plattformer.

Nå har vi heller spurt norske utviklere, som lager apper til både iOS og Android, om hvordan de ser på situasjonen.

Stemmer det at utviklerne fortstatt prioriterer iOS?

Spesielt betalingsapper

– I stor grad ja, svarer Johan Høgåsen-Hallesby i Making Waves, selskapet som blant annet står bak NSB-appen til iPhone og Android.

– Spesielt i tilfeller der man har planer om å ta betalt for applikasjonen. For tjenesteleverandører som for eksempel NSB derimot, må man støtte flere plattformer, men begynte med iOS, det "største" markedet. For selv om antall Android-enheter er høy, viser trafikken hos mange at det ikke nødvendigvis gjenspeiles i bruk, sier han videre.

– Men når det er sagt viste blant annet Wordfeud at det kan være gode muligheter i å prioritere Android, legger Høgåsen-Hallesby til.

Les også: Dette er de essensielle Android-appene

– Journalister bruker iOS

Joachim Paasche er gründer og CEO i Stay.com, en tjeneste som har ambisjoner om å bli størst i verden på sosial reiseplanlegging. Appen Stay.com finnes til både Android og iOS. Paasche innrømmer at de har fått noen kommentarer på brukergrensesnittet i Android-appen, og sier at de nå jobber med å gjøre den mer forskjellig fra iPhone-versjonen.

– Stemmer det fortsatt at utviklere prioriterer iOS fremfor Android?

– Ja, til en viss grad. De fleste vil gjerne "showcase" produktet sitt på IOS fordi det ser bedre ut. Dessuten er det slik at mange journalister bruker iOS. Vi opplever at de fleste som snakker om oss har testet appen på iOS. Mange tenker også at "early adopters" bruker iOS. Derfor velger mange iOS forst, svarer Paasche.

Leker ikke butikk

Hvor godt applikasjonsbutikken fungerer kan ha mye å si for kjøpeviljen til brukerne. Da Android Market skiftet navn til Google Play trodde flere at den ville ligne mer på Apple App Store, og at flere Android-brukere ville la seg friste til å kjøpe apper. Det begynner kanskje å hjelpe på betalingsviljen til Android-brukere i Norge, men totalt sett tjener Apple klart mest på sine brukere.

– De har "oppdratt" sine kunder til å laste ned applikasjonen og betale for dem. Denne adferden nyter utviklere frukten av. De var også tidlig ute med tydelige design-guidelines og gode verktøy og veiledning for designere og utviklere. I dag finner man dette i god kvalitet på alle plattformer. Men tilgangen til mer enn 400 millioner registrerte kunder med kredittkort, som statistisk sett også er de som kjøper mest, har gjort det til en "no-brainer" å prioritere iOS for et kommersielt produkt, hevder Høgåsen-Hallesby i Making Waves.

Les også: Her er de essensielle iPhone-appene

Innhente forspranget

De to norske utviklerne vi har snakket med hevder at Apple fortsatt har et forsprang på Android når det gjelder apper, og antyder at det hovedsaklig dreier seg om betalingsviljen til Android-brukerne. Hva tror de må til for at Android – og Windows Phone – skal innhente forspranget?

– Ettersom Apple SDK (utviklerverktøy, jour.anm.) kun trenger å dekke ett stykk hardware blir det lettere for de å lage en veldig smooth opplevelse. Jeg tror Android og Windows må jobbe for å lage enda bedre multi hardware-støtte. Jeg tror flere seriøse sofware-leverandører vil prioritere mer likt i fremtiden. Android tiltrekker seg nok flere og flere utviklere på grunn av så utrolig mange Android-brukere. Jeg tror forspranget til Apple blir mindre hele tiden, sier Paasche i Stay.com.

– For Windows synes jeg det er vanskelig å si noe konkret. Distribusjonen av Windows Phone kommer til å bli bra uansett på grunn av Microsofts posisjon. Dette gjør det interessant for oss fordi det blir mye mindre konkurranse om å få oppmerksomhet for sin app, legger han til.

Johan Høgåsen-Hallesby tror imidlertid at Google må ta større grep for å styre utviklingen i riktig retning.

– Google må styrke Androids posisjon som enhetlig plattform, ikke bare teknologi som blir tatt i bruk på ulike måter av aktørene. Den mye omtalte fragmenteringen er en utfordring, men siste Google I/O viser at de jobber aktivt med å gjøre dette enklere for utviklerne, sier han.

– Microsoft har en veldig håndterlig plattform og er tradisjonelt sett veldig flinke med utviklerne sine. De mangler "bare" markedsandeler for bli prioritert høyere, avslutter Høgåsen-Hallesby.

Kommentar: – Derfor kommer appene først til iPhone

Er du fornøyd med utvalget av apper til din mobil? Kommenter i forumet.

Les også
Drømmer om titalls millioner brukere
Les også
– Dagens apper er bare starten
Les også
Slik kommer du i gang med Android
annonse