Til hovedinnhold

Dette er nytt i Android 4.2

Får brukerkontoer, helt ny kamerafunksjon og støtte for trådløse skjermer.

Til tross for at Google måtte avlyse sitt planlagte pressearrangement i New York på grunn av stormen, ble det lansert en rekke nye produkter mandag kveld.

I tillegg til LG Nexus 4 og en 10-tommers versjon av Google Nexus-nettbrettet, kom også versjon 4.2 av Android.

Android 4.2 bærer fortsatt navnet "Jelly Bean", ifølge Google siden det har veldig mange likheter med Android 4.1. Men det har likevel en del nye og interessante funksjoner, i tillegg til at den nye versjonen skal ha blitt enda raskere enn forgjengeren.

Med Miraplay-støtte kan du vise bildet fra nettbrettet eller mobilen på TV-en.

Støtter trådløse skjermer

En av de aller mest interessante nye funksjonene, er støtte for trådløse skjermer. Løsningen er basert på Miracast, en bransjestandard som gjør det mulig å streame lyd og bilde til TV-er, omtrent som med Apples proprietære AirPlay-løsning.

Du vil kunne koble en Miracast-adapter til din eksisterende TV, og deretter speile det du ser på mobil- eller nettbrettskjermen til TV-skjermen. Etter hvert vil det også komme TV-er med Miracast innebygget.

Photo Sphere-funksjonen lar deg panorere i alle retninger.

Ny kamerafunksjon tar bilder i alle retninger

Med Android 4.2 vil du kunne ta bilder i alle retninger, og sy dem sammen til ett bilde hvor du kan bevege deg både sidelengs, oppover og nedover for å betrakte omgivelsene. Google kaller den nye funksjonen for Photo Sphere, og løsningen ligner litt på det du allerede har i Google Street View.

Android 4.2 og Google+ kan vise Photo Sphere-bilder direkte, og via Google+ kan du dele dem med venner.

I Android 4.2 kan du veksle mellom brukere.

Støtte for mange brukere

Det å låne bort nettbrettet er noe mange kvier seg for. Men med Android 4.2 kommer det endelig støtte for flere brukerkontoer.

Det betyr at hver bruker kan ha sitt eget oppsett på nettbrettet. Ikke bare er det mulig å ha en egen Hjem-skjerm, hver bruker vil også kunne ha sitt eget sett med apper, spill, widgeter, og så videre. Har flere brukere på samme nettbrett de samme spillene installert, vil hver bruker se sine egne highscores.

Det skal ifølge Google være raskt å bytte mellom brukere, uten at du behøver å logge inn og ut og starte på nytt.

Apper kjører i bakgrunnen selv når du bytter brukerkonto, slik at du for eksempel kan starte en musikkspiller på en bruker og så fortsette å høre på musikk selv om du bytter bruker.

Du kan skrive ved å bevege fingeren mellom bokstaver.

Tastatur med støtte for "gestures"

Android 4.2 har fått et forbedret tastatur med støtte for "fakter" – eller "gestures". Det betyr at du kan skrive ved å bevege fingrene fra bokstav til bokstav, omtrent som i Swype.

Tastaturet kan forutse og gjette seg frem til hvilket ord du sannsynligvis har tenkt å skrive, slik at du skal kunne skrive hele setninger ved å velge foreslåtte ord. Ordlistefunksjonen skal også ha blitt bedre.

Av andre funksjoner nevner vi en forbedret versjon av Google Now, samt en dagdrømmefunksjon som lar deg bruke skjermen på Android-enheten til å vise bildealbum, nyheter og annen informasjon.

Du finner en fullstendig liste over alt som er nytt hos Google.

Les også: Google lanserer nettbrett med superskjerm

annonse