Slik blir Linux-mobilene

Her er alt du trenger å vite fra Ubuntu-lanseringen.

Ubuntu kjenner du kanskje som den desidert mest populære distibusjonen av Linux for PC-er. Nå har Canonical, selskapet bak Ubuntu, lansert Ubuntu for mobiltelefoner, Ubuntu for Android og Ubuntu for TV-en. Vi skal se nærmere på mobilvariantene.

Ubuntu for mobiltelefoner er et helt eget operativsystem. Det betyr at mobilprodusenter må ta det i bruk før du kommer til å se noe til det.

Ubuntu for Android er derimot et konsept som går på å gjøre Android-mobilen om til en datamaskin bare ved å koble skjerm og tastatur til mobilen. Dette er programvare som installeres på toppen av operativsystemet Android som du kanskje har på telefonen i lomma.

Ubuntu for mobilen

PC-operativsystemet Ubuntu har i løpet av de siste årene fått en stor brukermasse, kanskje takket være stor satsning på brukervennlighet. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at det også i mobilvarianten er brukeropplevelsen som er i fokus.

Har ingen låseskjerm

Canonical er opptatt av at den første skjermen du ser i Ubuntu ikke er en låseskjerm eller en barriære, men en slags velkomstskjerm. Du trenger ikke låse opp telefonen.

I stedet kan du skyve fingeren inn fra en av kantene på skjermen. Velger du venstre kant får du menylinjen som er godt kjent fra Ubuntu på PC-er.

Skyver du inn fra høyre kant, bytter du til det forrige programmet du byttet. Canonical mener dette er praktisk fordi folk ofte bytter mellom to programmer. Hvis du for eksempel skriver en tekstmelding og blir nødt til å sjekke et kart midt i skrivingen, kan du veldig enkelt starte kartet fra menyen du henter frem på venstresiden og bytte tilbake fra kartet til tekstmeldingen ved å skyve fingeren inn fra høyresiden.

Skyver du fingeren fra toppen får du opp statuslinjen. Denne ser ut som den vi kjenner fra Android, men den gir langt enklere tilgang til å justere viktige innstillinger.

Og siden skjermen har fire kanter, gjenstår en siste. Skyver du fingeren inn her får du opp en meny som tilhører programmet du bruker.

Tanken er å spare plass. Hele skjermen brukes til det du holder på med, og dersom du trenger statuslinje, menylinje eller noe annet er det bare å hente det fra kanten av skjermen.

Galleriløsningen.

Hjemmeskjerm

Menylinjen kan ikke romme alt, så derfor trenger du også en hjemmeskjerm. Her får du sist brukte applikasjoner og personer du sist ringte. Hele hjemmeskjermen er mulig å skreddersy etter eget bruk.

Herfra kan du enkelt dra fingeren mot venstre og høyre for å bytte mellom forskjellige funksjoner i telefonen, som kontaktene dine, applikasjoner, videoer og så videre. Dette minner veldig om Windows Phone.

I apps-menyen finner du både applikasjoner som er installert og applikasjoner som er tilgjengelig for nedlasting.

One search to rule them all

Hvor du skal søke etter det du leter etter, trenger du ikke bekymre deg over med Ubuntu på mobilen. Skriver du inn "Tolkien" får du opp både bøker, filmer og mulighet til å kjøpe kinobilletter. Dette ligner det vi kjenner fra Ubuntu for PC-er.

Webapplikasjoner i fokus

I Ubuntu på PC-en har du fått en integrering mellom webapplikasjoner og operativsystemet. For eksempel kan Facebook se ut som et helt vanlig program på PC-en din, selv om den egentlig bare kjører inne i en nettleser.

Applikasjoner som Facebook, Twitter, Gmail og Spotify skal kunne bruke telefonens lokale varslingsmeny, selv om programmene bare er åpnet i nettleseren.

Det er også mulig å laste ned ekte applikasjoner. Canonical lover at de snakker med en rekke spillselskapet for å gi en skikkelig spillopplevelse på Ubuntu-mobiler.

For applikasjoner laget til operativsystemet i stedet for vanlig webapplikasjon av type HTML5, er det C og C++ som gjelder. JavaScript kan også brukes der ytelse ikke er kritisk. OpenGL er også støttet, slik at spillutviklere kan slå seg løs.

I Android programmeres det meste i Java (ikke det samme som JavaScript), men en hel del andre språk støttes også - inkludert C og C++.

Ubuntu One

Som skytjeneste har Ubuntu sitt eget system å tilby. Ubuntu One gjør at du kan få sikkerhetskopi av innholdet ditt både på mobilen og PC-en.

Ubuntu-operativsystemet for mobiltelefoner får også PC-tilkobling på samme måte som Ubuntu for Android. Du kan lese mer om det under videosnutten nedenfor.

Ubuntu for Android

Hvis du allerede har en Android-telefon, har du en enhet med kraftig prosessor og grafikkort, Wi-Fi-støtte og mye mer. Canonical synes det minner veldig om en datamaskin. Så hvorfor ikke koble mobilen til et tastatur og en skjerm?

Trenger krybbe

Det er det Ubuntu for Android skal gjøre. Hvis du har Ubuntu på Android-mobilen, skal du kunne koble den til en dataskjerm og tastaturet ditt for å bruke mobilen som arbeidsstasjon.

Problemet er jo at du ikke kan koble både tastatur, mus og en skjerm til en vanlig mobil uten en krybbe som støtter dette. Du trenger også en flerkjernetelefon, av ytelseshensyn.

Vi synes Canonicals video forklarer dette på en ganske underholdende måte:

Har du ikke tro på Ubuntu på mobilen? Da kan du for eksempel ta turen til Android-skolen!

Les også
– iPhone vil kunne lukte deg om to år
Les også
Slik fungerer Ubuntu på mobiltelefonen
Les også
Dette er årets jule-apper
Les også
Slik blir du superbruker
Les også
Bør du bli superbruker?
Les også
App-tips til Android
Les også
Slik gjør du Android-mobilen til din egen
annonse