Tek.no

Nyhet

– Målet er å avskjære Intel

Globalfoundries legger opp til et skikkelig råkjør for å ta igjen Intel.

Globalfoundries
Rolf B Wegner
21 Sept 2012 05:30

Globalfoundries, det som tidligere var AMDs eget produksjonsselskap, men som nå er en selvstendig enhet, kjører nå på med et steinhardt løp i et forsøk på å ta igjen Intel. For det er ingen hemmelighet at det er Intel som har ledet an i de siste årene. De første holdepunktene på at de hadde noe spennende på gang kom i fjor sommer, da det ble klart at de jobbet med en konkurrent til Intels 3D-transistorer.

Første steg på veien for Globalfoundries er å få i gang en reduksjon i produksjonsteknologi, som er nødvendig for å holde følge med ytelsesutviklingen. De sikter på 20 nanometer-teknikken, med oppstart neste år, altså i 2013. Erkerivalen Intel er allerede i full gang med 22 nm-teknikken.

14 nm og 3D-prosessorer i 2014

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende er at selskapet allerede året etter, altså i 2014, sikter på å være klare med sin 14 nm-teknologi og 3D-prosessorer.

– Globalfoundries har blitt ekstremt aggressive med sine fremtidsplaner sier sjefsanalytiker Len Jelinek i IHS iSuppli. Hvis Globalfoundries vil bli dominerende innen prosessorproduksjonsindustrien så er de rett og slett nødt til å bli best i hele bredden, og da må de også slå Intel.

Mye kan gå galt

Om Globalfoundries lykkes med dette trekket, kan de komme foran både Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) og United Microelectronics Corp. UMC skal sikte mot FinFET-teknologi på sin 20-nm prosess mot slutten av 2014, mens TSMC er ventet å gjøre det samme kort tid etter.

Problemet er alle utfordringene som står i veien. Globalfoundries holder i dag på med 28 nm, og en krymping av produksjonsprosessen har fått mange prosessorprodusenter opp gjennom årene til å rive seg i håret. En av de virkelig store skjærene er utbyttet, eller yielden.

For at en produksjon skal lønne seg må et stort nok antall, yield, av prosessorene som blir laget på en wafer faktisk virke. Om bare halvparten av prosessorene som blir laget virker, har en produsent et alvorlig problem.

Som om det å krympe produksjonen ikke er nok så vil innføringen av 3D-transistorer kunne skape enda mer krøll på ledningen for Globalfoundries. Nå er de allerede i gang med en testproduksjon, så det vil nok snart komme frem om 2014 er et realistisk mål.

Slik er 14 nm XM-prosessen og 3D-transistoren

Globalfoundries' 14 nm XM-prosess er i seg selv spennende. XM står for eXtreme Mobility og hele arkitekturen er myntet på ulike former for mobile enheter. Samtidig uttaler Globalfoundries at teknologien enkelt kan skaleres opp til serverprosessorer. Brukt i mobile enheter regner Globalfoundries med at vi snakker om minst 40 prosent bedre batteritid, potensielt helt opp til 60 prosent bedre batteritid. Sammenligningen er kjørt mot brikker produsert på 20 nm med tradisjonelle transistorer.

En transistor fungerer omtrent som en lysbryter, den slår strømmen av og på. Forskjellen ligger i at transistoren kan gjøre dette flere milliarder ganger i sekundet. Jo raskere transistoren kan skru seg av og på, desto bedre ytelse. I tillegg er det viktig at transistoren slipper så mye strøm i gjennom når den er åpen og så lite som mulig når den er stengt, for henholdsvis god ytelse og lavt energiforbruk.

Dagens transistorer kjører strøm gjennom en leder av silisium som går på et enkelt plan. I all den tid transistoren er åpen vil det strømme elektroner gjennom lederen, men når «gaten» stenges vil strømmen stoppe opp. 3D-transistorer får derimot en leder som går opp i selve gaten, som en finne. Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter. Dette gjør at man kan bruke mindre strøm for å oppnå det samme. Resultatet er at man får stålkontroll inne i transistoren, og vi vil kunne se høyere frekvenser og lavere effektforbruk.

Intel bruker en egen form for FinFET, som har fått navnet tri-gate. Den er ikke nøyaktig lik, men bygger på det samme konseptet. 3D Tri-gate innebærer at Intel kjører tre små finner, mens Globalfoundries heller satser på én finne. Intel har startet opp volumproduksjon av tri-gate noe tidligere i år, da på 22 nm. Denne prosessen er den som brukes i Ivy Bridge, Intels siste skrik på prosessorfronten.

Så gjenstår det bare å se da, om Globalfoundries kan tukte Intel.

Les også: Skal konkurrere med 3D-transistoren

(Kilde: Globalfoundries)

annonse

Les også