Til hovedinnhold

Nye MacBook Pro ser ut til å ha store problemer med å håndtere varme

– Burde aldri vært sluppet.

Apple lanserte nylig en ny generasjon av sine MacBook Pro-maskiner, denne gang med muligheten for en svært kraftig sekskjernet Core i9-prosessor ombord.

Teknologi-Youtuber Dave Lee har allerede testet den nye modellen, og i en video forteller han hvordan maskinen har særdeles store problemer med å håndtere varmeutviklingen fra den nye prosessoren.

I Adobe Premiere Pro bruker den nye modellen lenger tid på å rendre en 5K-video om til 4K H.264 enn den forrige generasjonen, som hadde i7-prosessor. Nærmere bestemt 11 prosent.

Sliter selv med basefrekvensen

Han finner også at den i9-utstyrte utgaven ikke engang makter å holde basefrekvensen til prosessoren, som er 2,9 GHz, i mer enn et par minutter før hastigheten må settes ned på grunn av varmen - såkalt «thermal throttling».

Lee fant at prosessoren i snitt kjørte på 2,2 GHz for å holde varmeutviklingen nede.

– Glem turbofrekvenser og alt det der. Den kan ikke engang holde basefrekvensen på 2,9 Ghz. Det er absurd. Denne prosessoren er en ulåst, overklokkbar brikke, men alt det prosessorpotensialet er bortkastet i dette kabinettet - eller heller med denne kjøleløsningen, sier Lee i videoen.

Lee fant at selv forrigegenerasjons MacBook klarte Premiere Pro-oppgaven raskere enn dagens modell

Da han kjørte den samme Premiere Pro-testen med Macbooken plassert i fryseren, falt tiden det tok å fullføre oppgaven drastisk – fra 39 minutter og 37 sekunder til 27 minutter og 18 sekunder. Det er en forbedring på rundt 31 prosent.

– «Thermal throttling» er ikke noe nytt, og er noe vi har sett i MacBooker og andre PC-er i årevis, men throttling på dette nivået er uakseptabelt. Dette er noe Apple ikke burde utgitt og solgt blindt til folk. Mange av dem vil aldri vite at maskinen deres throttler så mye, sier Lee.

Gjelder også i7-varianten

Notebookcheck har også rukket å teste prosessorytelsen i den nye MacBook-varianten med i7-prosessor, og de konstaterer at i Cinebench-testen er selv Dell XPS 15 med den svakere i7-8750H-prosessoren yter betraktelig bedre enn den nye i7-MacBooken, med nærmere 18 prosent høyere ytelse i snitt over 50 kjøringer av testen. MacBooken klarer ikke engang kjøre testen én eneste gang uten at ytelsen lider som følge av varmen.

– Vi vil fortsette å teste, men potensielle kjøpere av den nye Macbook Pro 15 bør ta innstegsmodellen og legge til andre komponenter etter behov. Du kan spare deg for utgiften til tilvalgsprosessorene, skriver nettstedet.

Youtuber Dave Lee målte prosessorytelsen i nye Macbook Pro med Adobe Premiere Pro. Han fant tydelig og kraftig thermal throttling.

Større batteri enn før

De nye MacBook-variantene har for øvrig et noe større batteri enn tidligere, som blant annet skal skyldes at de bruker en ny type RAM som er mer strømkrevende.

Vekten er imidlertid den samme, og det skal ifølge iFixit, som tar fra hverandre forbrukerelektronikk, skyldes at Apple har barbert vekk litt volum og vekt fra selve kabinettet.

Det større batteriet skal heller ikke ha noen effekt på batteridriftstiden, men er altså der for å kompensere for at innmaten bruker mer strøm.

Vi venter for øvrig på våre testutgaver av de nye MacBook-modellene, og vil selvfølgelig komme med våre egne betraktninger så fort de dukker opp.

annonse