Tek.no

Nyhet

Nå har Hyundai Kona fått offisiell rekkevidde også i USA

Stein Jarle Olsen, Tek.no
21 Aug 2018 11:00

Hyundai Kona Electric er sannsynligvis årets mest etterlengtede elbil i Norge, og med en oppgitt rekkevidde på 482 kilometer bør den kunne kjøre langt nok for de aller fleste.

Det er imidlertid med den europeiske målestandarden WLTP (sjekk faktaboks nederst i saken).

Nå har den amerikanske miljømyndigheten EPA kommet med sin offisielle rekkevidde, og den er som forventet noe lavere enn WLTP-tallene, ettersom EPA-testen er strengere.

EPAs dom er 258 miles – 415 kilometer. Dette er for utgaven med det største batteriet på 64 kWh, men det er foreløpig den eneste utgaven i produksjon og også den eneste utgaven som skal selges i Norge.

Rekkevidden imponerte oss

258 miles eller 415 kilometer er EPAs dom over Hyundai Kona Electric.
Skjermdump

Da vi kjørte bilen tidligere i sommer (VG+) opplevde vi meget solid effektivitet. På den cirka 115 kilometer lange ruta fra Oslo lufthavn til Ski og tilbake til Oslo, stort sett i normal motorveihastighet, fikk vi et forbruk på 13,1 kWh/100 kilometer. Det ville i tilfelle gitt en total rekkevidde på rundt 488 kilometer.

Det skal imidlertid sies at det var optimale elbilforhold akkurat denne dagen, med rundt 30 grader og rolig vind.

Noe mer enn Ampera-e

Uansett bør det være grei skuring å oppnå EPA-rekkevidden selv på kjøligere dager. 415 kilometer er for øvrig 32 kilometer mer enn det som på nåværende tidspunkt er nærmeste konkurrent, nemlig Opel Ampera-e/Chevrolet Bolt.

Bagasjeplassen er kanskje ikke den mest imponerende. Men Kona er også en ganske kompakt SUV.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Denne har en EPA-rekkevidde på 383 kilometer, men også et batteri som er fire kilowattimer mindre enn Kona Electric.

Tesla Model 3 har på sin side henholdsvis EPA-rekkevidder på 350 og 500 kilometer for de to batterivariantene sine (50 og 75 kWh).

De første norske kundebilene av Kona Electric leveres for øvrig ut i disse dager, men nye kunder må regne med å vente til godt uti 2020 før de får bil.

Bilen starter på 325 000 kroner inkludert levering Oslo.

Fakta: Rekkevidde for elbil

Rekkevidde for elbil er komplisert fordi det finnes flere såkalte testsykluser som alle er i bruk. De mest relevante for nordmenn er disse tre:

  • NEDC - New European Driving Cycle er tross navnet en gammel testmetode som er kjent for å være veldig snill mot bilene som testes. Testene gjøres for eksempel i en snittfart på bare 34 kilometer i timen, varer bare i 20 minutter og gjøres i temperaturer på 20-30 grader.
  • EPA er navnet på den amerikanske miljømyndigheten, og deres test er kjent for å være den strengeste og mest realistiske av de tre. De har to grunntester - bykjøring og landevei, og tre supplerende tester som tester høyere fart, bruk av klimaanlegg og lave temperaturer.
  • WLTP - Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure er den nyeste testmetoden, og gir vanligvis et resultat som ligger et sted mellom EPA- og NEDC-tallene. Syklusen er blant annet dobbelt så lang som i NEDC-testen, både snitt- og toppfart er høyere, og testen tar høyde for ekstrautstyr som kan øke forbruket.
annonse

Les også