Til hovedinnhold
NyhetOS X Mavericks VS Yosemite

Stor sammenligning: Mac-en din blir straks ny

Apple lanserer et nytt operativsystem.

Tidligere i sommer presenterte Apple OS X Yosemite, sitt hittil nyeste operativsystem for skrivebordsmaskiner. Til forskjell fra forgjengeren Mavericks, hvor effektivitet var i fokus, er det designspråket som har fått mest oppmerksomhet denne gangen. Yosemite ligner derfor ikke på noe Apple tidligere har utgitt, med nyheter som transparente vinduer, flate ikoner og en egen «nattmodus».

Vi har prøvekjørt Yosemite i snart én måned og har samlet sammen de designendringene du like så godt kan vende deg med først som sist. Det er nemlig trolig ikke lenge igjen til Macen din blir som på bildene under.

En ny start

De siste ti årene har du blitt møtt av en nesten helt hvit oppstartsskjerm med en grå Apple-logo når du starter Macen din. Med Yosemite snur Apple ting helt på hodet. Etter at flesteparten av selskapets Mac-maskiner fikk en sort ramme rundt skjermen ble nemlig kontrasten veldig stor, og det er kanskje derfor oppstartsskjermen nå er helt sort med et hvitt eple. På denne måten glir oppstartsskjermen helt i ett med kanten på skjermen, noe vi har sansen for. En enkelt fremdriftsbar har også kommet til for å vise hvor langt maskinen har kommet i oppstartsprosessen.

Når Yosemite er klart vises du videre til påloggingsskjermen. Denne tones sømløst inn, og siden den er halvveis transparent kan du skjelne skrivebordsbakgrunnen din herfra.

Når passordet er tastet inn forsvinner den transparente tåka gradvis og det blir slikt sett færre unike skjermbilder å forholde seg til i oppstartsfasen. Forgjengeren Mavericks' påloggingsskjerm hadde til forskjell en solid teksturfylt bakgrunn som gjorde overgangen til skrivebordet ditt mye bråere.

Klemt papirflatt

Ser du de flate stiliserte ikonene som Apple har designet for Yosemite?

Når du når skrivebordet i Yosemite er det lett å kjenne seg litt bortkommen da mye har skjedd siden sist.

I fjorårets OS X Mavericks ble den tidligere Apple-designeren Scott Forstalls skeuomorfisme, med ikoner som etterlignet materialer og enheter fra den fysiske verden, kastet på dør. Denne gangen har Apples designguru, Johnny Ive, gått løs på alt av 3D-effekter og andre unødvendige detaljer. Ikoner og andre visuelle elementer er dermed høvlet ned og klemt papirflate, samtidig som skyggeeffekter er en saga blott.

Med mindre detaljer har ikonene blitt tydeligere og om mulig enda mer fargesprakende enn før. Dette gjør at de virket mindre realistiske og desto mer tegneserieaktige, og vi brukte litt tid på å vende oss til dem.

Der Apple med iOS 7 ble beskylt for å være inkonsistente med ikonene sine ser vi at de har tenkt mer helhetlig og truffet bedre med Yosemite. Dette skulle også bare mangle, da Apple har brukt mange tusen timer på å redesigne ikonene. De tydeligste endringene er det nok Finder-ikonet, som har blitt langt hyggeligere å se på enn før, og søppelkasse-ikonet som står for.

Det er ikke tilfeldig hvordan et ikon blir til:
Det tar lang tid og er ikke bare bare å endre når det først er i bruk »

To Docker

Docken har måtte vinke farvel til hylleeffekten sin. Nå minner den mer om 2D-versjonen som har ligget litt skjult i Apples OS siden Lion-dagene. Den er blitt enklere, flatere, og har mistet den glødende lampen som indikerte om et program kjører eller ei til fordel for en enkel prikk. Siden Apple for første gang ruller ut en såkalt «Dark Mode», eller nattmodus, får du dessuten to docker å velge mellom – en lys og en sort.

Når nattmodusen aktiveres er det imidlertid ikke bare Docken som endrer uttrykk. Også menylinjen i toppen av skjermen viser da sin mørkere side.

Endring i toppen

Menylinjen og nedtrekksmenyene har også fått en overhaling. De virker å ha vokst noe ut og er blitt mer gjennomsiktige. Noe vi tror kan irritere enkelte er at batteriindikatoren, som i iOS 7, nå veksler til lysegrønt mens den bærbare Macen din lader. Dette er kanskje brukervennlig og i tråd med visjonen om å skape et sterkere bånd mellom iOS og OS X, men vi synes det er distraherende da det blir det eneste fargede elementet i menylinjen.

Menylinjene i Yosemite øverst, Mavericks i bunn.

Ellers er graderingseffekten fjernet, og en ny systemfont, Helvetica Neue har også kommet inn til fordel for den gamle og velprøvde Lucida Grande. Dette fungerer rimelig greit over hele fjøla og fonten er lett å lese selv om den er noe mer kompakt.

Nattmodus

Dark Mode skal gi mindre belastning på øynene etter at solen har gått ned og kunne brukes når du jobber i applikasjoner som har en mørkere fargepallett fra før av for å gå klar av ellers sterke kontraster. I skrivende stund støtter både Docken, menylinjen og Spotlight nattmodusen, men dette kan bli utvidet til flere applikasjoner i løpet av de siste ukene frem mot lansering.

Mavericks
Yosemite med nattmodus

Funksjonen virker å ha noe for seg, men vi finner det litt merkelig at Apple ikke har gjort det mulig å aktivere nattmodus automatisk ved et visst klokkeslett. Foreløpig må du gå inn i valgpanelet og slå på modusen manuelt, noe som er litt irriterende.

Transparente vinduer

De aller fleste vinduer er nå blitt transparente på den måten at de tilpasser temperaturen sin til bakgrunnen eller det du ser på i vinduet. Dette gir en varmere følelse og en følelse av dybde i applikasjonene, men vi mistenker at enkelte kan føle Apple har gått litt vel langt med effekten. Avhengig av skrivebordsbakgrunnen din kan den transparente effekten bli distraherende i lengden, men heldigvis er det mulig å tone den ned.

Velg i skjermbildene under for å sammenligne og se graderingseffekten i Yosemite.

En annen funksjon du kommer til å enten elske eller hate finner du øverst til venstre i hvert eneste programvindu. Mens du tidligere kunne forstørre eller minimere et vindu herfra, mener Apple at det får være enten eller i Yosemite. Forstørrelsesknappen er nemlig kastet til fordel for en fullskjerm-knapp, noe som effektivt dreper produktiviteten til multitaskerne der ut men som kan være en velsignelse for de som lett lar seg distraherte.

Det er også tydelig at Apple vil redusere fotavtrykket menyelementer har i toppen av skjermen. I Yosemite er flere elementer samlet i toppen av vinduene enn tidligere. Et eksempel på dette er hvordan frem- og tilbake-knappene nå ikke lenger ligger under lukk- og minimer-knappene, men heller ved siden av. Dette gir mening siden 16:10-skjermformatet Apple er så glade i byr på langt mindre boltreplass i høyden enn i bredden.

Flere varsler

Varslingssenteret låner med seg et par ting over fra iPhone. Mens det tidligere kun bød på varslinger om nye e-poster, Facebook-meldinger eller kalenderoppføringer, kan du nå få tilgang til kalkulator, vær, og aksjekurser derfra. Det hele minner oss litt om Windows Vistas «Widgets». Det er tydelig at Apple mener varslingssenteret er blitt viktigere, for til forskjell fra Mavericks legger det seg nå over både Docken og skrivebordet, isteden for å skyve det til side.

Varslingssenter i Mavericks
Varslingssenter i Yosemite

Todelt søk

En annen app som har fått en stor ansiktsløftning, utover at den selvsagt også har blitt transparent, er Spotlight. Spotlight søker igjennom maskinen etter filer, men kan i Yosemite gi deg mer detaljerte resultater enn før. Appen er delt i to, med resultatlisten i venstrekolonnen, og detaljvisning til høyre. Detaljvisningen kan for eksempel forhåndsvise bilder, eller vise kartutsnitt om du søker etter et sted. Den bruker med andre ord Internett aktivt, og kan dermed hente ned nyttige ting som filmanmeldelser og lede deg rett til butikker som selger musikk som du ikke allerede eier.

Blir OS X Yosemite en suksess?
Sannsynligvis, men ikke alt Apple tar i blir til gull »

Spotlight for OS X Yosemite sammenlignet med gamle Spotlight i Mavericks.
Mer om
annonse