Til hovedinnhold

Vil stoppe Facebooks WhatsApp-kjøp

Personverngrupper dypt bekymret for meldings-snoking.

Personvernorganisasjonene the Electronic Privacy Information Center og the Center for Digital Democracy har klaget Facebooks kjøp av WhatsApp inn for amerikanske myndigheter.

I klagen til forbrukerombudet Federal Trade Commission(FTC) peker organisasjonene på at Facebook rutinemessig henter inn data om brukerne som brukes til å skreddersy målrettet reklame.

WhatsApp har alltid garantert brukerne at innholdet i personlige meldinger ikke skal brukes til reklameformål. Personvernaktivistene er nå bekymret for at denne garantien står for fall.

Facebook avviser at det er grunn til bekymring:

–Som vi har gjentatt utallige ganger, vil WhatsApp operere som et uavhengig selskap, og ivareta de forpliktelsene selskapet har inngått i forhold til sikkerhet og personvern, sier Facebook i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters.

Tjeneste med personvernprofil

Facebook er verdens største sosiale nettverkstjeneste, med 1,2 milliarder brukere. Hovedinntekten kommer fra annonser basert på kjønn, alder og innholdet i vedkommendes Facebook-aktivitet.

WhatsApp tar ikke betalt for enkeltmeldinger, men tar et lite beløp i årsabonnement for andre tjenester.

– Når folk spør hvorfor vi tar betalt, spør vi: Har du tenkt på hva som er alternativet?

Dette skriver WhatsApps Jan Koum på selskapets hjemmesider. WhatsApp har siden oppstarten lagt vekt på personvern. Organisasjonene som har klaget på kjøpet, mener dette gir WhatsApp-brukerne rett til å forvente at dette blir videreført, også etter et kjøp.

Endret personvernet på Instagram

Til tross for Facebooks forsikringer, peker personvernorganisasjonene på at Facebook tidligere har endret personvernpraksisen til selskaper som er blitt kjøpt opp. Helt konkret peker man på at Facebook gjorde dette etter kjøpet av Instagram i 2012.

I klagen kreves det at Facebook isolerer WhatsApp-brukerne og deres kundeinformasjon, slik at denne ikke kan samles inn av Facebooks systemer.

Da Facebook gikk med på å betale ca. 120 milliarder kroner for WhatsApp nylig, ble det antatt at nettopp de 450 millioner brukerne til den populære tjenesten var hovedårsaken til den svært gode prisen.

FTC vil nå ta stilling til kjøpet, og avgjøre om det kan gjennomføres, og eventuelt under hvilke tilleggsbetingelser.

EKSTRA: Slik får du topp talekvalitet

Kilde: (BBC)

annonse