Tek.no

Nyhet

Flatskjermer i faresonen

Marius Røstad
12 Sept 2007 08:53

Statens forurensningstilsyn (SFT) har på oppdrag fra Miljøverndepartementet vurdert miljøgifter i forbrukerelektronikk. Forslaget fra SFT er å forby en rekke av disse giftene, skriver Aftenposten.
Konsekvensen for forbrukerne er at salg av forbrukerelektronikk som blant annet flatskjermer, mobiltelefoner og PC-er kan bli forbudt her til lands. I forslaget fra SFT er det antydet at forbudet kan trå i kraft fra 1. januar 2008.

Les også:
- Forby trådløse nettverk!
- Miljøvennlig PC
- Truer Facebook rikets sikkerhet?

Ingen produkter igjen
Et slikt forbud vil i praksis gjelde for det aller meste av forbrukerelektronikken vi sitter med i hjemmene. Det er heller ingen grunn til å tro at produsentene vil lage egne miljøvennlige produkter for Norge, skriver Aftenposten. Da vil det ikke være mulig å finne lovlige produkter å selge her hjemme.
- Blir forslaget om forbud en realitet, vil det innebære at en rekke elektroniske produkter vil bli forbudt omsatt i Norge. Deriblant alle mobiltelefoner og flat-TV-er, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen til avisen.

Ingen alternativ
Problemet er at det i dag ikke finnes alternativer som tilfredsstiller kravene i lovforslaget om forbud av miljøgifter. Det mener i hvert fall Per Morten Hoff i IKT-Norge. Han får støtte av mobilgiganten Nokia.
De bekrefter ovenfor Aftenposten at det ikke er mulig å lage telefoner med den samme ytelsen uten å bruke et av stoffene som SFT vil forby, nemlig arsen. Det er hittil heller ikke funnet noe som kan erstatte dette stoffet.

Vurderer endringer
Sjefsingeniør Inger Grethe England ved SFT er uforstående til at forbudet vil resultere i tomme butikkhyller.
- Poenget med en høring er nettopp å få alle sider av saken belyst, og skulle det vise seg at grenseverdiene er for lave, eller at det ikke finnes gode nok alternativer, ja, så må vi selvsagt vurdere endringer, sier England.
Tilsynet har mottatt nærmere 70 svar i høringsrunden. Et antall England mener er overraskende høyt. Hun understreker til Aftenposten at de vil gå grundig gjennom svarene for å fange opp eventuelle nye problemstillinger.

annonse

Les også