Tek.no

Nyhet

Mobilen din kan påvirke autopiloten

Mobiler og musikkspillere mistenkes for å forstyrre flyinstrumenter i ny rapport.

12 Juli 2011 10:22

Å skru av elektroniske aparater er noe alle passasjerer blir bedt om når flyet skal lette. Så langt har det vært mye diskusjon om hvorvidt elektronikken vi bruker kan forstyrre flyets systemer , men skal vi tro en ny amerikansk rapport har de en større påvirkning enn vi liker å tro.

Ser en sammenheng

Rapporten skal være utarbeidet av International Air Transport Association,som ABC News referer til. Tallene baserer seg på intervjuer med 125 flyselskap fra hele verden, og hendelsene spenner fra 2003 til 2009. Den konkluderer med at elektroniske aparater muligens kan virke forstyrrende på flyinstrumentene.

Blant annet skal det ha vært 75 separate episoder hvor piloter og flypersonale har opplevd forstyrrelser på instrumentene, der mistanken har falt på elektroniske apparater som musikkspillere og mobiltelefoner.

  • I 26 av disse skal det ha påvirket styreinstrumenter, autopilot og landingsmekanismer.
  • 17 tilfeller ble navigasjonsinstrumentene påvirket, og 15 av episodene hadde innvirkning på kommunikasjonssystemene.
  • 13 av hendelsene ga piloter og personell elektroniske advarsler av ulikt slag, som gikk på blant annet motor.

– Tar ingen sjanser

Birger A. Bul jobber som havariinspektør hos Statens Havarikommisjon og forteller i Aftenposten.no at han ikke er kjenner med konkrete tilfeller der bruk av elektronisk utstyr har vært årsak til at et fly har havarert.

- Vi er kjent med at det er mye diskusjoner rundt dette, og at mange mener at det ikke er nødvendig med slike strenge restriksjoner for bruk av elektronikk om bord i fly. Mest sannsynlig vil det ikke utgjøre noen fare dersom en mobiltelefon, iPad eller en PC er på under flyvningen, men vi tar ingen sjanser, sier han.

- Vi er blant annet svært strenge når det kommer til bruk av elektronikk i forbindelse med avgang eller landing, rett og slett fordi dette er de mest kritiske fasene, forklarer havariinspektøren videre.

(Kilder: abcnews.go.com, aftenposten.no)

annonse