Til hovedinnhold

Microsoft gjennomfører enorme kutt – 18 000 skal gå

Microsoft-sjefen sparker nesten halvparten av de gamle Nokia-ansatte.

Politikere og fagforeningsledere i det som var Nokias mobilvirksomhet i Finland reagerer med sinne og forvirring etter at det ble kjent at Microsoft vil kutte 1100 stillinger i landet, ifølge Financial Times.

Totalt overtok Microsoft 25 000 tidligere Nokia-ansatte da de kjøpte mobilvirksomheten, en handel som ble gjennomført i april 2014. Hele 4700 av dem jobber i Finland. Rundt halvparten av de 25 000 tidligere Nokia-ansatte er blant de som må finne noe annet å gjøre.

Forrige gang det kom masseoppsigelser i Microsoft var da finanskrisen blåste som verst i 2009, og Steve Ballmer ba hele 5800 ansatte om å gå.

Reorganisering

I en e-post til de ansatte som Hardware.no har fått tilgang til, bekrefter Microsofts toppsjef Satya Nadella at det vil komme oppsigelser i selskapet. I denne fremgår det at antallet som må gå kan bli hele tre ganger så høyt som opprinnelig antatt.

– Det første steget i å bygge den riktige organisasjonen for våre ambisjoner er å justere arbeidsstokken. Med dette i tankene kommer vi til å begynne å redusere antallet ansatte med inntil 18 000 stillinger det neste året, skriver Nadella i e-posten.

Videre forteller direktøren de ansatte at om lag 12 500 av de som må gå, vil forsvinne fra Nokias mobildivisjon. Oppsigelsene vil dessuten ramme både kontorarbeidere og fabrikkansatte.

– Vi arbeider nå mot å begynne med å redusere de første 13 000 stillingene, og det store flertallet av ansatte hvis jobber kommer til å bli eliminert vil få beskjed i løpet av de neste seks månedene, heter det videre i e-posten fra Microsoft-toppen.

Hvem andre må gå?

Bortsett fra at rundt halvparten av de 25.000 tidligere Nokia-ansatte rundt om i verden må forlate selskapet, er lite kjent om hvor resten av kuttene vil komme.

Ifølge en Reuters-kilde vil noe av kuttene komme i avdelingen Xbox Entertainment Studios. I løpet av fredag 18. juli vil Nadella svare på spørsmål fra Microsoft-ansatte. Resten av kuttene vil bli kunngjort etter Microsoft kvartalspresentasjon 22. juli.

I et brev til de ansatte skriver Nadella at selskapet ønsker å forenkle måten de jobber på. Blant annet ønskes færre lag av ledelse for å få mer fart på informasjonsflyt og beslutninger.

Meldingene om kutt ble tatt godt imot på børsene. Aksjeprisen økte 1,8 prosent på Nasdaq og nådde høyeste nivå siden 2000.

Ikke alene om kutt

Microsoft er ikke alene om å gjennomføre kutt i IT-bransjen. I mai ble det nemlig kjent at maskinvaregiganten HP kutter atter 16 000 stillinger. Dette gjør at det totale antallet ansatte som må gå derfra i løpet av en treårsperiode nå nærmer seg 50 000, og fortsatt kan komme til å stige.

Andre giganter kutter også: IBM vurderer å skjære ned 13 000 stillinger, og tidligere i år ble det kjent at Intel i løpet av 2014 kan komme til å kutte 5000 av sine ansatte. Med omstillinger til nye forretningsmodeller, fortsatt sviktende PC-salg, og aktører som stadig kjøper hverandre opp, er det godt mulig at vi ikke har sett slutten på oppsigelsene ennå.

Leter du etter ny jobb eller nye ansatte innen IT?
Vår tjeneste Teknojobb.no er blant landets største stillingsportaler for IT »

annonse