NyhetPHOTOKINA

Her er 23 kameranyheter fra Photokina

Vi oppsummerer!

Photokina/Tek.no: Denne uka samles hele fotobransjen, stort og smått, på den gedigne Photokina-messen i Köln. Mer interessant for folk flest: Dermed kommer det kommer masse nytt fotoustyr på markedet! Vi har samlet noen av de viktigste lanseringene her.

Av årets trender ser vi spesielt at actionkameraer og 360/VR-løsninger er på frammasj, og at entusiastmarkedet vokser der det tradisjonelle kompaktkameramarkedet er i ferd med å forsvinne. Vi har alle mobilkameraer, og skal vi kjøpe noe mer må det tilby helt andre muligheter.

Gopro

Nye Gopro Karma.

Da er det vanskelig å komme unna lanseringen av Gopro Hero 5 Black og dronen Karma.

Grunnspesifikasjonene på Gopro-flaggskipet er ikke særlig endret siden Hero 4, men det er likevel mye nytt: Vanntett hus, optisk stabilisering, stemmestyring, berøringsskjerm og GPS for å nevne det viktigste. Dronen Karma fungerer i samspill med Gopro-kameraet, og er en hendig sak som skal være svært enkel å fly. Det er også mulig å bruke stabiliseringssystemet separat fra dronen for ekstra stødige opptak. Gopro lanserte også den billigere og mindre Gopro Session.

Nikon

360: Nikons noe forsinkede KeyMission 360.

Om det var Gopro som startet den store actionkamera-trenden, er det nok av aktører som ønsker å være med på festen. Nikon har nå lansert tre kameraer i den nye KeyMisson-serien: KeyMission 170 (vanntett, Gopro-aktig kamera med 4K-støtte), KeyMission 80 (kompakt vertikalkamera med selfiefunksjon) og ikke minst 360/VR-kameraet Keymission 360 (Vanntett og 4K med max 24 bilder/sek).

Kodak Pixpro

Med på 360-sirkuset er også Kodak Pixpro, som allerede har et par actionkameraer med 360/VR-støtte i kofferten. Inntil i dag trengte du to kameraer for å kunne se fullstendig i 360-grader, men nå har de lansert «4KVR360» som gir full pakke - ikke ulikt Keymission 360 fra Nikon eller for den saks skyld Samsung Gear 360.

Kodak-navnet er for øvrig lisensiert av JK Imaging, og har lite med gammel storhet å gjøre.

Olympus

Olympus OM-D E-M1 Mark II.

En av de sterkeste lanseringene på årets Photokina kommer fra Olympus. Det mest etterlengtede var kanskje E-M1 Mark II, et lite speilløst monster som kan skyte 18 raw-bilder i sekundet (eller 60 uten autofokus!) og har flere spennende detaljer som 5-akset bildestabilisering, «highres mode» (50 megapiksler for rolige motiver) og rask autofokus. Ulempen: Kameraet er bare «under utvikling», inntil det kommer på markedet senere i år.

Mens man venter er det kanskje interessant å kikke på PEN E-PL8, et kompakt speilløst kamera som fortsatt er i stand til å fyre av åtte bilder i sekundet. Fra Olympus kommer også den værtette blitsen FL-900R og objektivene 25mm f/1.2 pro, 12-100mm f/4 IS pro og makroobjektivet 30mm f/ 3.5.

Panasonic

Det er ikke bare Olympus som har store ting «under utvikling» - Panasonic viser nå fram etterfølgeren til GH4, med det ikke helt uventede navnet GH5. Og nå snakker vi 6K-video! Eller - ikke egentlig, men det er mulig å hente ut 6K-stillbilder fra en kortere videostrøm.

MEN: 4K-video med 60 bilder i sekundet er fortsatt ikke noe å kimse av, og som forventet byr GH5 på mye snacks for videofotografer på lavbudsjett. Panasonic lanserte også speilløse Lumix DMC-G85, den mindre Lumix DMC-LX15/LX10 og superzoomen FZ2000.

Canon

Denne gangen er det ingen store kameralanseringer fra Canon på årets Photokina. Men de har med seg haugevis av den nylig lanserte og etterlengtede speilrefleksen 5D Mark IV, samt den speilløse M5. Vi har også fått kikke nærmere på en konseptmodell av deres fullformatsensor på 120 megapiksler (stappet inn i en stakkars 5Ds), samt video i 8K. Men dette kommer altså på markedet senere en gang.

120 megapiksler: Kommer snart!
Vi fikk prøve oss på krevende motiver med Sony A99 II.

Sony

Mens Nikon og Canon fortsatt sverger til speilrefleksen for alle seriøse formål, har Sony satset hardt på sin speilløse A7-serie.

Likevel - denne uken lanserte de likevel en toppmodell med speil, A99 II. Kameraet bruker et statisk speil, en slags hybridløsning med en rekke fordeler. Vi har allerede latt oss imponere over den tekniske ytelsen på dette kameraet: 44,2 megapiksler med opptil 104 200 ISO, 12 bilder i sekundet og en lynrask «4D»-autofokus.

Fra lanseringen av Sony A99 II.

Fujifilm

Det er populært med større bildesensorer for bedre kvalitet, og i år slår Fujifilm på stortromma med et splitter nytt «mellomformatkamera»: GFX 50S. For Fuji er dette et kjent format fra filmdagene, mens dette er det første digitalkameraet deres i dette formatet. 51,4 megapiksler er i hvert fall ingenting å kimse av. Optikken er også på vei, og en enkel pakke kan bli din for under 100 000-lappen.

Sigma

Ingen kameraer fra Sigma denne gangen, men tre objektiver er likevel verdt å nevne: 85mm f/1.4 Art, 12-24mm Art og 500mm f/4 Art. Serien med Art-optikk er kjent for å holde høy optisk kvalitet, noe vi antakelig kan forvente fra denne trioen også.

Leica

Den mest uventede lanseringen kom riktignok noen dager før Photokina, men antakelig verdt å nevne likevel: Leica har lansert et «instant-kamera»! Som et polaroid-kamera, bare ikke fra Polaroid. Sofort heter den lille rakkeren, som blir mulig å kjøpe før året er omme.

Hva synes du om årets lanseringer? Noe du savner? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet.

Sjekk også ut bildekarusellen nederst i saken for flere bilder!

Les også
Vi fikk prøve kameraet mange kameraentusiaster venter på
Les også
Dette overvåkningskameraet tåler all slags vær og kan skremme bort tyver
annonse