Til hovedinnhold

Nå settes mobilen med heldekkende skjerm i produksjon

Xiaomi realiserer sin konsepttelefon ved hjelp av norsk sensorteknologi.

Xiaomi

Gigantene Apple og Google har i løpet av den siste tiden lansert sine nye flaggskip, henholdsvis iPhone 7 og Google Pixel. Deres fremadstormende kinesiske konkurrent, Xiaomi, vil imidlertid også være med på moroa og gjett om de har klart å skape blest om sine kommende toppmodeller med dagens annonseringer.

I dag avslørte nemlig selskapet sine nye «Mi MIX» og «Mi Note 2». Mens de begge ser svært spennende ut er det førstnevnte modell som var på nippet til å sette vår mobilekspert på første fly til Kina.

Xiaomi har lenge flørtet med mobilentusiaster etter å ha vist frem en konsepttelefon hvor så godt som hele fronten var dekket av en skjerm. Nå avslører Xiaomi at denne konsepttelefonen er satt i produksjon og altså realiseres i form av Mi MIX.

Mi MIX – Konsepttelefonen som ble virkelig

På Mi MIX dekker den (nesten) rammeløse 6,4 tommer store skjermen 91,3 prosent av fremsiden, noe som er vesentlig høyere skjerm-til-kropp-utnyttelse enn hva andre telefoner kan vise til. Til sammenligning har nemlig iPhone 7 en utnyttelsesgrad på knappe 65,6 prosent og Samsung Galaxy S7 Edge 76,7 prosent.

Den kantløse skjermen strekker seg hele veien opp og dekker neste hele fronten av telefonen, mye takket være norskutviklet sensorteknologi.
Xiaomi

Detaljer om paneltype eller oppløsning er ikke kjent, men det ville overraske oss veldig om ikke kineserene imponerer også på dette punktet.

Mens designet for øvrig ser svært minimalistisk og fremtidsrettet ut, er det verdt å merke seg at høyttaleren og IR-sensoren er borte vekk fra fronten av telefonen. Mens høyttaleren nå ligger i rammen, og spiller ut av siden på telefonen, er IR-sensoren erstattet av en ultralyd-sensor.

Norsk ultralyd-teknologi sentral

Ultralyd-sensoren ligger under selve skjermpanelet, men lar likefullt skjermen slukke når telefonen legges til øret for å snakke. Det er en oppgave den fysisk større og mindre fleksible IR-sensoren aldri kunne løse. Ekstra artig er det at ultralyd-sensoren som benyttes i Xiaomis Mi MIX er utviklet av det Oslo-baserte selskapet Elliptic Labs.

Elliptic Labs sensor, som har fått det passende navnet «Inner Beauty», skal med sitt unike bruksområde ha en stor del av æren for at Xiaomi kunne realisere sin konseptmobil uten å ofre eksisterende funksjonalitet.

Administrerende direktør i Elliptic Labs, Laila Danielsen var til stede under Xiaomi-annonseringen. Hun uttalte følgende til Aftenposten:

– Når et nytt produkt gjør at iPhone plutselig ser gammeldags ut, er det utvilsomt revolusjonerende i et marked med så knallhard konkurranse og så lite innovasjon.

Xiaomi har de siste årene møtt sterkere konkurranse fra andre kinesiske selskaper. Ifølge Danielsen sikter nå Xiaomi på å komme tilbake for fullt ved hjelp av deres teknologi.

Mens Danielsen er sikker på at Xiaomi, mye takket være Elliptic Labs teknologigjennombrudd, spår hun også suksess for eget selskap:

– La meg si det slik: Fra og med i dag er det absolutt ingen grunn til at ikke alle mobilprodusenter skulle ønske at deres produkt ser ut som MIX, forteller hun til Aftenposten.

Her er det ikke bare skjermen som imponerer.
Xiaomi

Gode spesifikasjoner

Xiaomi Mi MIX er ellers konstruert i keramiske materialer, og spesifikasjonene ligger i det helt øvre sjiktet.

Selve hjernen, altså prosessoren, er en Snapdragon 821 klokket til 2,35 GHz. Dette er den samme prosessoren som vi finner på innsiden av Google Pixel. Ellers får mobilen 4 GB minne og 128 GB innebygget flashlagring. Et stort batteri på hele 4400 mAh med hurtiglading lover også godt med tanke på heldagsbruk.

Kameraet skal knipse med en oppløsning på 16 megapiksler, uten at øvrige detaljer om lyssensitivitet er kjent. Frontkameraet har en oppløsning på 5 megapiksler.

Det er ikke kjent om denne modellen får en norsk lansering, men vi vil selvsagt følge Mi MIX tett fremover.

Mi Note 2 - Får internasjonal lansering

Mi Note 2.

Det var ingen tvil om hvilken telefon som stjal scenelyset under dagens lansering, men vi skal ikke gjemme Xiaomi Mi Note 2, den andre telefonen som ble avduket i dag.

Mi Note 2 får etter alt å dømme en internasjonal lansering, noe som betyr at den vil kan brukes i det norske telefonnettet ved hjelp av 800 MHz-båndet.

Denne telefonen har et mer typisk uttrykk, men likefullt imponerer den skikkelig spesifikasjonsmessig. Fronten prydes av et stort 5,7 tommer OLED-panel som strekker seg ut over de to langsidene, slik panelet på Samsungs Galaxy S7 Edge også gjør.

Mi Note 2.

Mi Note 2 bruker sammme Snapdragon-prosessor som Mi MIX og Google Pixel, altså Snapdragon 821@ 2,35 GHz. Denne får følge av inntil 6 GB minne og 128 GB intern lagring. Et stort batteri på 4070 mAh med hurtiglading gir håp om skikkelig heldagsbruk, mens kameraet bak på telefonen foreviger hverdagen og opplevelser med en 22,56 megapiksel sensor.

Samsung ville glede Galaxy Note 7-kjøpere:
Avslørte Galaxy Note 8 og Galaxy S8»

(Kilder: Xiaomi Facebook, Aftenposten)

annonse