NyhetGear 360

Vi har sett nærmere på Samsungs nye Gear 360

Mobilgiganten slipper VR-kamera som er svært enkelt i bruk.

De to kameraene kan aktiveres enkeltvis eller samtidig.

Tek.no / Barcelona: De siste årene har det vært alt annet enn hemmelig at Samsung satser på VR-løsninger. VR-brillene Gear VR har vært med oss gjennom flere generasjoner toppmodeller nå, men i kveld lanserer Samsung sitt første VR-kamera som du og jeg kan kjøpe. Vi har sett nærmere på den lille tingesten.

Gear 360 er navnet, og den lille trill runde kula er snarlik Logitechs gode gamle Quickcam-produkter fra nittitallet. Dette er imidlertid et helt annet beist enn de gamle nettkameraene.

Utskiftbart batteri og minnekortplass hører til. Samsung leverer med programvare som skal la deg sy sammen videoen på PC, eller du kan bruke en Galaxy S7 til jobben.

Kulen behøver ikke å kobles til noe for å virke. Den har alt den trenger inni pakken, inkludert et utskiftbart batteri. Men det mest synlige holdepunktet for at dette er noe nytt er de to kameralinsene. Gear 360 har nemlig ultravidvinkelkamera foran og bak.

Konseptet går ut på at videofilene fra de to kamerasensorene sys sammen, og blir til en sfærisk video, av samme type som du kan panorere rundt i på Youtube, eller inni en VR-brille. Trenger du ikke full 360-video kan du dessuten bruke bare den ene siden av kameraet, og få 180-graders video.

Kameraet kan enten lagre til minnekortet for redigering ved en senere anledning, på enten telefon eller PC, eller du kan overføre direkte til telefonen.

Galaxy S7 kan sy sammen bildene

Det følger med et lite stativ i pakken. Dette kan brettes sammen til å bli et håndtak.

Galaxy S7 trenger drøyt halvannen gang så lang tid som opptaket å sy sammen informasjonen fra de to kameraene. Så fort den er ferdig kan du betrakte innholdet enten på skjermen eller gjennom GearVR-brillene som passer til.

Vi fikk løsningen demonstrert, og det hele gikk ganske fort unna. Men vi tror kanskje ikke telefonen vil være optimalt hjelpemiddel dersom opptakene blir lange. Tar du noen minutter av gangen er det likevel veldig greit at telefonen kan sy sammen bildene på farten.

Det vi merker oss er at bildet bærer litt preg av at det kun er to linser involvert. Med større 360-rigger får man informasjon fra flere vinkler når man snur hodet rundt, og 3D-effekten virker litt mindre strukket enn når utgangspunktet er to kamera med ekstreme vidvinkellinser.

Enklere VR-innhold for vanlige folk

Under har den lille kulen et stativfeste som passer til alle vanlige kamerastativ.

Problemet med større rigger er at de stort sett er både dyre, litt kronglete å trekke rundt på og de forutsetter en viss kunnskap før du går i gang. Gear 360 er så enkel at hvem som helst kan bruke den, og resultatet ser ut til å ligge nærme nok det vi ønsker oss av et «VR-kamera».

I dag lanserte også konkurrenten LG sitt VR-kamera som går i tospann med deres nye toppmodell G5. Det grunnleggende konseptet har vi sett i Ricos Theta-kamera lenge, et produkt som har blitt svært populært i Japan, og som nå også selges i Norge.

Foreløpig er ikke prisen for Gear 360 klar.

Oppdatert: Ved en inkurie opplyste vi at selve kameraet er IP68-spesifisert, kameraet er imidlertid sprutsikret, og IP53-sertifisert.

Les også
Snart kan du enkelt lage ditt eget Street View-innhold
Les også
Ti nye mobiler på vei ut i butikkene i juni
Les også
Snart får vi se GoPros VR-kamera i aksjon
Les også
Her er Sonys helt nye mobilserie – Xperia X
Les også
Dette er LG G5 – kanskje den eneste toppmodellen med utskiftbart batteri
Les også
Virtual Reality vil snart bli like vanlig som video
Les også
Dette er CES-nyhetene og sniktittene du bør ha fått med deg
Les også
Samsung har lansert sin egen VR-brille
annonse