Tek.no

Nyhet

Denne knøttlille PC-en koster mindre enn 70 kroner

CHIP kan bli den nye Raspberry Pi-konkurrenten.

The Next Thing Co.
13 Mai 2015 10:48

Datakraft blir bare billigere og billigere, og dette betyr ikke bare at våre PC-er, nettbrett og mobiltelefoner blir kraftigere uten å samtidig bli dyrere. Det åpner nemlig også opp for nye muligheter i den absolutt nederste delen av prisskalaen.

For noen år siden dukket Raspberry Pi opp - en datamaskin omtrent på størrelse med et kredittkort. Ved lansering kostet den under 200 kroner, og tanken var at den blant annet skulle gi store deler av verdens fattige befolkning tilgang på personlige datamaskiner og deres mange fordeler.

Ny konkurrent på markedet

En ganske liten sak. Foto: The Next Thing Co.

Nå kan Raspberry Pi få en betydelig billigere og overraskende kraftig konkurrent. CHIP er en knøttliten datamaskin som skilter med en hovedprosessor på 1 GHz, 4 GB med lagringsplass og 512 MB med minne.

Maskinen kjører Linux, kan kobles opp mot «alt av skjermer», har integrert bluetooth-støtte for tastatur og håndkontrollere, kan kobles opp mot trådløse nettverk, og koster i utgangspunktet bare 9 dollar. Det er rett over 67 norske kroner.

De vil også selge en versjon som minner om en gammeldags kalkulator, med et lite gummitastatur og en LCD-skjerm innebygget.

Stor suksess på Kickstarter

CHIP er imidlertid ikke klar for produksjon enda. Skaperne satte i gang en folkefinansieringskampanje på Kickstarter for å kunne kjøpe inn komponentene og produksjonskapasiteten som trengs, og ba opprinnelig om cirka 374 000 kroner.

Noen dager senere har kampanjen sanket inn omtrent syv millioner kroner.

Man kan selvsagt bruke den til spill. Foto: The Next Thing Co.

Mange av de som har spyttet noen kroner inn i kampanjen er nok entusiaster som gleder seg til å bruke en knøttliten maskin som CHIP i sine egne prosjekter.

En av de kule tingene med billigmaskinen Raspberry Pi er at den er så anvendelig for hobbybrukere.

Den har blant annet blitt brukt som datamaskin på en norskprodusert elbil, til å styre en modellbåt over Atlanteren, til å gjenskape originale Macintosh, til å lage en håndholdt spillemaskin, styre et kamera i en værballong, og til og med lage en Smart-TV.

Det blir spennende å se hva man får til med CHIP, som blir både betydelig mindre og billigere enn Raspberry Pi. Men som med alle folkefinansieringsprosjekter er det selvsagt en risiko involvert.

Dette er ikke årets første supersuksess på Kickstarter
Millionene rant også inn for Pebbles nye smart-klokke

(Kilde: BGR)

annonse

Les også