Til hovedinnhold

Hva skjer egentlig hvis du putter metall i mikrobølgeovnen

Er det ikke så farlig likevel?

Skjermdump fra YouTube/iflscience.com

Det er ikke bare-bare å eie en mikrobølgeovn, og klassiske nybegynnerfeil er å for eksempel prøve å koke egg eller legge bestikket i den. Det første fører ganske enkelt til at egget eksploderer, men det siste kan være vel så skremmende. Eller? For hva skjer egentlig om du putter metall inn i en mikrobølgeovn?

Det vet vi nå, ifølge siden iflscience.com, som har funnet en video som forklarer det hele. Videoen er laget av avisen Huffington Post, og bekrefter i og for seg at du strengt tatt aldri burde legge metall i ovnen.

Disse oppfører seg totalt forskjellig i mikrobølgeovnen. Foto: Flickr/Servingware

Men det er ikke hipp som happ hva du putter inn. En gaffel vil for eksempel nærmest eksplodere i gnister, mens en skje vil ligge pent og rolig og ikke gjøre så mye ut av seg. Men hvorfor? Jo, på grunn av elektronene i metallet, som settes i bevegelse av mikrobølgene. Disse søker mot kanter og spisser på objektet, der energien utløses – i form av gnister. Du kan se hele videoen under:

Dess mindre kanter et objekt har, dess mindre energi vil bygge seg opp. En skje går derfor helt fint, og tilsvarende runde objekter vil også kunne puttes inn uten store problemer. Så vet vi det!

Verden er full av ting man kan undre seg over:
Hva skjer hvis du aldri sover igjen? »

(Kilde: Iflscience.com)

annonse