Til hovedinnhold

Slik skal Intels brikkesett i 9-serien bli

Detaljer om X99, Z97 og H97 er lekket.

Vi har ikke fått så mange opplysninger om den kommende brikkesettgenerasjonen til Intel – som jo i hovedsak er rettet mot neste generasjon prosessorer fra samme produsent: Broadwell. Men nå har det dukket opp en rekke lekkede lysbilder som gir noen kraftige hint om hva vi har å vente oss av disse brikkesettene i 9-serien: X99, Z97 og H97.

Alle bildene kan du se i karusellen under artikkelen.

De tre hovedbrikkesettene vil ha et navngivningsregime som minner om det vi finner hos dagens brikkesettgenerasjon. Intel Z97 vil være mest rettet mot vanlige entusiaster, mens H97 ikke vil støtte overklokking – det vil i stedet ha et par egenskaper som gavner bedrifter.

De virkelige harbarkede entusiastene vil på sin side få X99 å leke med. Dette er ment å være grunnsteinen i en kraftrigg og er det eneste brikkesettet som vil være kompatibelt med både DDR4 og Intels kommende verstingprosessor basert på «Haswell-E»-plattformen – altså etterfølgeren til Intel Extreme Core i7 4960X.

Det vil dessuten støtte opp til fem PCI-Express 3.0 x16-spor rett til prosessoren, hvor du kan kjøre tre grafikkort i x16/x16/x8-konfigurasjon, fire kort i x16/x8/x8/x8 eller fem kort som x8/x8/x8/x8/x8 dersom du har råd og behov for slikt. X99 vil for øvrig ha sokkel LGA 2011-3, som ikke er kompatibelt med dagens LGA 2011.

Raskere lagring

For de to andre brikkesettene er det dagens LGA 1150 som er sokkel – og her hinter lysbildene til bakoverkompatibilitet med Haswell-prosessorer – fra den såkalte «Haswell Refresh» som etter planen vil skje fra andre kvartal i år og utover.

Haswell Refresh K-prosessorer (kodenavn Devil’s Canyon) ser dog ut til å kun bli mulig å overklokke på 9-serien. Men her kan det skje ting fram til lansering, så helt sikre kan vi ikke være.

En av de største nyhetene på Z97 og H97 er nok PCIe M.2. Dette betyr støtte for raskere lagringsløsninger som vil kunne dukke opp i løpet av året. Av hastigheter hevder Intel opp til 67 prosent overtak på dagens SATA 6 Gbit/s. Vi snakker altså om omtrent samme fart som SATA Express – noe 9-seriebrikkesettene ikke får.

Akkurat når de nye brikkesettene vil dukke opp vet vi ikke, men om ikke annet må de nesten lanseres i forbindelse med Devil’s Canyon, altså bør de være i butikkene en eller annen gang i løpet av sommeren eller høsten.

Nividia har også noe nytt på gang:
Neste GeForce-prosessor kan byttelåne minne >>>

Kilde: Hermitage Akihabara og TechPowerUp

Les også
Nå er endelig Intels nye entusiast-prosessor lansert
Les også
De første Z97-hovedkortene er her
Les også
Intel satser tungt på nye produkter
Les også
Nå er AMDs grisebillige prosessor her
Les også
Intel senker prisene på Haswell-prosessorer
Les også
– Intels neste brikkesett får ikke SATA Express
annonse