Tek.no

Nyhet

Trådløs overføringshastighet på 28 gigabyte i sekundet? Ja takk.

Forskere ved Oxford University oppnådde en overføringshastighet på 224 Gbit/s med LiFi-lignende teknologi.

Shutterstock/montasje
17 Feb 2015 14:00

Med den nye WiFi-standarden som vi kunne melde at Samsung utvikler skal vi få overføringshastigheter på opp til 4,6 gigabit i sekundet (Gbit/s), som i mer praktiske termer kan omregnes til 575 megabyte per sekund (MB/s).

Imponerende, fint og flott, men nå blir de virkelig pustet i nakken av «LiFi» og andre lysbaserte metoder for å overføre data trådløst. LiFi kan sammenliknes med WiFi. Begge har den fordelen at det ikke trenger å være direkte sikt mellom sender og mottaker, men en ulempe med LiFi er at det da går ut over overføringshastigheten.

IEEE Spectrum forteller om en annen LiFi-aktig teknologi, der forskere ved Oxford University oppnådde en trådløs overføringshastighet på 224 Gbit/s, på 3 meters avstand.

Les også: Fremtidens WiFi går via lampene dine»

Egen basestasjon i taket

Forskerne har utviklet et system der en basestasjon i taket henter et lyssignal fra en fiberoptisk kabel, forsterker det sender det trådløst til en datamaskin. Begge enhetene er utstyrt med «holografisk strålestyringsteknologi»; et siktesystem som skal sørge for best mulig kontakt mellom enhetene.

Mottakeren i dette systemet må ha en relativt stor innsynsvinkel siden lyset splittes opp i flere ulike bølgelengder, og med en mottaker med en innsynsvinkel på 60° greide forskerne å sende seks ulike lyssignaler, hver i stand til å overføre en datastrøm på 37,4 Gbit/s, som til sammen gir en kapasitet på 224 Gbit/s. Når innsynsvinkelen ble halvert ble også kapasiteten halvvert.

Den praktiske bruken av et slikt system vil naturlig nok være noe begrenset da det foreløpig krever at enheten som mottar signalet står på en fast plass. Forskerne jobber derfor med å utvikle et system som skal la senderen i taket spore mottakeren, slik at du kan sette deg omtrent hvor som helst med en bærbar PC, så lenge senderen og mottakeren kan «se» hverandre.

Internett over alt

WiFi overfører data via radiobølger, mens LiFi vil benytte seg av det helt vanlige lyset som er synlig for menneskeøyet. Dette spektrumet av elektromagnetisk stråling er 10 000 ganger større enn radiobølgene, noe som vi gi større kapasitet og i teorien vil hvilken som helst LED-lyskilde kunne kobles opp til Internett og bli en trådløs sender/mottaker. Taklampene på jobben, i flykabinen, lyskastere på fotballbanen, til og med gatelampene utfor huset ditt.

En ulempe er at teknologien krever at senderen og mottakeren har direkte, ublokkert sikt til hverandre for å fungere optimalt. Akkurat som at fjernkontrollen til TV-en slutter å fungere hvis du teiper over mottakeren. Rent sikkerhetsmessig kan det like gjerne være en fordel, da teknologien vil gjøre det mulig å sette opp trådløse, lokale nett som man ikke får tilgang til utenfor bygget.

I videoen under kan du se professor Harald Haas fra Universitetet i Edinburg forklare LiFi nærmere under en TED konferanse i 2011.

For å få Internett til folk på sjøen sender Telenor opp en ny satelitt, men den må gjennom ekstreme påkjenninger»

(Kilder: IEEE Spectrum via IBN)

Les også
Samsung skal gi deg fem ganger raskere Wi-Fi
Les også
Vidundermaterialet grafén kan gi sikrere Wi-Fi
Les også
Framtidens WiFi går via lampene dine
annonse