Tusener å spare på å bytte mobilskjermen selv

Apple-verkstedene tar 2500-3300 kroner – du kan gjøre det selv for et par hundrelapper. Men det er ikke risikofritt.

Det er ikke noe uvanlig syn å se en smarttelefon med knust skjerm. Stadig flere av oss opplever nettopp å få knust glasset på telefonen, noe som er svært så irriterende – spesielt om telefonen er av nyere dato.

Ett av mobilmerkene som er utsatt for knuste skjermer er Apple. Skulle du ha uflaks og miste iPhonen din i bakken, og skjermen får en heldekkende «rose», er det fortsatt muligheter for å skifte den.

Hva du ender opp med å betale for en ny skjerm avgjøres av hvilken løsning du velger:

  • Få iPhonen reparert av autorisert verksted
  • Få iPhonen reparert av uautorisert verksted
  • Skifte skjermen på egenhånd

Reparerer ikke skjermen på stedet

Ønsker du å forholde deg til en autorisert forhandler, kan du for eksempel ta kontakt med Eplehuset. De reparerer ikke skjermen over disk, men har i stedet en slags bytteordning der du betaler for å få en tilsvarende modell som har vært inne til reparasjon tidligere.

I vårt eksempel tar vi tatt en kikk på prisen det koster deg få skiftet skjerm på en iPhone 5. Velger du å gå for Eplehusets løsning koster det deg 2499 kroner for en iPhone 5, og da får du en telefon som har fått nye slitedeler, som for eksempel ramme, glass, batteri, knapper eller kontakter, men som fortsatt kan ha for eksempel et brukt hovedkort. Med telefonen følger også tre måneder med garanti. Så lenge det dreier seg om en norsk telefon vil også vanlig reklamasjonsrett gjelde.

Eplehuset reparer med andre ord ikke telefoner over disk per i dag, men kommunikasjonssjef Hallvard Opheim, utelukker ikke at det kan bli en løsning i fremtiden.

– Vi ser ikke bort fra at disse rutinene kan endre seg i framtiden til for eksempel at reparasjonen utføres lokalt, men en slik endring vil være helt opp til Apple all den tid vi opererer som autorisert serviceleverandør for dem. Per i dag utføres en del reparasjoner på iPhone lokalt hos verkstedene, men ikke skjermbytte, sier Opheim til Tek.no.

Uautoriserte gir sin egen garanti

Et annet alternativ er å ta med deg mobilen til en uautorisert reparatør. Her finner du en rekke forskjellige aktører, noen med egne lokaler, mens andre hjelper deg via «gutterommet». NB:

Tek.no sjekket ut noen alternativer, og de vi sjekket gir alle sammen garanti på delene de skifter ut. Dog varierer tiden fra tre til tolv måneder.

En av de mest erfarne, Dr. iPod, gir ett års garanti dersom du skifter skjermen din hos han. Her må du ut med 990 kroner for å få skiftet skjermen på din iPhone 5. Ergo kan du spare en god del penger på å bruke en uautorisert.

På nyere telefoner, som for eksempel iPhone 6 Plus, er prisforskjellen mindre. Her tar Dr. iPod 2990 kroner for å skifte den 5,5 tommer store skjermen, mens en bytteavtale via Eplehuset ligger på 3249 kroner.

Under vår sjekk av prisen på knust skjerm på iPhone 5 varierte prisene fra rundt 700 kroner til rett over 1200 kroner. Ergo kan det være penger spart på å sjekke litt rundt, selv om du etter vår mening bør være bevisst på hvilke garantier som tilbys.

Billigst å reparere selv på egen risiko

Her er delene vi bestilte på Ebay til vår iPhone 5. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Er du fingernem og samtidig er ute etter å få ting ordnet på billigst mulig måte, kan du prøve deg på egenhånd. Under kan du følge en lenke der vi nettopp tok problemet i egne hender.

Prisene på en ny skjerm til iPhone 5 kan variere mye. I vårt tilfelle endte vi opp med å kjøpe et rimelig alternativ via Ebay, og inkludert frakt kom delen oss på 190 kroner. Dog er det viktig å påpeke at vi med denne løsningen måtte flytte over en rekke komponenter som sitter festet til selve skjermen. Vil du unngå dette problemet må du koste på deg en del som har blant annet Hjem-knapp ferdig montert, og med det øker også prisen en god del.

Risikoen ved å gjøre dette selv kan være mange. I utgangspunktet er det ikke så vanskelig å skifte denne skjermen om du har kontroll på fingrene, men man skal samtidig være klar over at det er fort gjort å ødelegge noe mens enn holder på.

NB: Dersom du utfører jobb på egenhånd, eller får uautoriserte personer til å reparere telefonen din, vil du få problemer dersom det skjer noe annet med telefonen og du ønsker å få det dekket av autoriserte verksteder.

Les også
Reviveaphone: Dette vidundermiddelet skal redde en vannskadet mobil
annonse