Til hovedinnhold

Turbo-3G er tregere enn du tror

For øyeblikket jobber både Telenor og Netcom med å forbedre sine mobilnett i Norge for å gi deg en teoretisk hastighet på 7,2 Mbit/s på ditt mobile bredbånd. Men teoretisk hastighet er langt ifra det samme som reell hastighet, og du kan risikere å få en langt lavere hastighet enn dette.

Det er nemlig slik at både terreng, avstand til basestasjoner, hvor mange som bruker nettet, og hvilket utstyr du bruker for å surfe med ditt mobile bredbånd, påvirker hvor god eller dårlig hastigheten blir.

Umulig å få maksimal hastighet

Selv om de norske tilbyderne av mobilt bredbånd er flinkere til å opplyse kundene om at teoretisk- og reell hastighet ikke er det samme – i forhold til operatørene i for eksempel Sverige – er det sannsynlig at også norske brukere har stusset på at de ikke får surfet så raskt som de kanskje hadde forventet. Med en teoretisk hastighet på 7,2 Mbit/s, som for øyeblikket er maksimalhastigheten du får på turbo-3G i Norge, kan den reelle hastigheten være helt nede i 1,6 Mbit/s, ifølge Idg.se.

- For å få så høy kapasitet som mulig må du stå relativt nærme en basestasjon og ha fri sikt til den. Og være den eneste som surfer, sier Jan Boström i PTS – tilsvarende Post- og Teletilsynet i Norge – til Idg.se. 

Han sier også at den praktiske maksimalgrensen ikke er 7,2 Mbit/s, men snarere rundt 6 Mbit/s på grunn av det som kalles overhead – kapasiteten i nettet som kreves for å gjennomføre overførselen av data.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det norske alternativet

I Norge har mobilt bredbåndsleverandøren Ice.net tatt i bruk en annen form for teknologi enn konkurrentene Telenor og Netcom. Ettersom Ice.net bruker lavere frekvenser – som gir bedre rekkevidde på senderne – er de for eksempel ikke avhengig av å ha like mange basestasjoner som de andre tilbyderne av mobilt bredbånd. Det tror Administrerende direktør i Ice.net Matthias Peter er en fordel.

- Uten en bærekraftig forretningsmodell i markedet for mobilt bredbånd er det lett å anta at mange basestasjoner ikke blir utrystet med nok linjekapasitet. Det nytter ikke å reklamere med 7.2 Mbit/s når basestasjoner eksempelvis kun er utrustet med 4 Mbit/s linjekapasitet. Verst er dette for operatører som bruker mange basestasjoner, sier Peter til Mobilen.no.

Omtrent halv hastighet

Ice-sjefen sier at du kan regne med å få en reell hastighet på omtrent halvparten av den teoretiske hastigheten, noe som også gjelder for nestegenerasjons mobilt bredbånd.

- For alle mobile bredbåndshastigheter kan en vel gå ut ifra - med en gjennomsnittlig avstand fra brukeren til nærmeste basestasjon - at den reelle opplevelsen er omtrent på halve teoretiske hastighet, men selvfølgelig med en signifikant spredning oppover og nedover. Dette tror jeg vil også gjelde ved de nyere versjoner som kommer - både hos oss og konkurrentene, sier Peter.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Administrerende direktør i Ice.net Matthias Peter.

Mange utfordringer

Han sier videre at den hastigheten du får avhenger av en rekke faktorer – blant annet hvor langt du befinner deg fra en basestasjon – men at det finnes måter å forsterke signalet på med mobilt bredbånd fra Ice.net.

- Opplevd hastighet i alle mobile bredbåndsteknologier er alltid et resultat av brukerens avstand til basestasjon, terreng, samtidige antall brukere i et gitt område og eventuelt andre forhold som elektrisk støy, sier Peter.

- I praksis er opplevelsen med Ice.net 0,5 Mbit/s til 2.0 Mbit/s på nedlasting og 0,2 - 1 Mbit/s på opplasting. Men det finnes da også unntak både nedover og oppover. En ekstern antenne vil alltid forbedre hastigheten, legger han til.

UMTS vs. CDMA

De to teknologiene som er i bruk i forbindelse med dataoverføring via mobilt bredbånd kalles UMTS og CDMA. Telenor og Netcom bruker teknologien UMTS når de nå er i ferd med å rulle ut turbo-3G på det norske markedet og vil i første omgang komme med teoretiske hastigheter på 7,2 Mbit/s, og deretter 14,4 Mbit/s. Dette er den europeiske standarden.

Ice.net bruker imidlertid CDMA – den amerikanske standarden – og vil derfor kunne tilby andre hastigheter. Neste steg etter turbo-3G blir å innføre LTE-teknologi – kort for Long Term Evolution – som vil gi langt raskere hastigheter.

- Vi planlegger nå utrulling av CDMA med teoretiske maksimalhastigheter på 9,3 Mbit/s nedlasting og 5,4 Mbit/s opplasting. Lengre ut i 2009 vil vi sannsynligvis kunne tilby 14,7 Mbit/s nedlastning og 5,4 Mbit/s opplastning. Etter dette en er direkte overgang til LTE sannsynlig. Det er for tidlig å angi eksakte hastighetsklasser - men selvfølgelig blir det et dramatisk hopp oppover, avslutter Ice-sjefen.

Mer om
annonse