Til hovedinnhold

NRK i piratland

Digital-TV-forumet i Lillestrøm er der du får et blikk inn i fremtiden for TV-mediet her i landet. Blant foredragsholderne var Marius Arnesen, medieutvikler i NRK, og han snakket om hvordan statskanalen har tatt i bruk teknologi best kjent som piratkopieringshjelp.
Som Teknofil har skrevet tidligere, opplevde NRK stor suksess med å gi seerne muligheten til å laste ned serien Nordkalotten 365 med Lars Monsen via såkalt Bittorrent-teknologi.
Kjempelett å være pirat
Arnesen kommer med et par spark til en TV- og filmbransjen som i stedet for å utnytte den nye teknologien, pøser på med forbrukerfiendtlige kopisperrer og forsøker å hindre utbredelse av sitt innhold.
. – Du trenger ikke lengre å ha noen spesielle kunnskaper for å bruke en P2P-side. Det finnes i dag ekstreme menger med for eksempel TV-show på Pirate Bay, og det har vokst fram mange tjenester rundt dette som er bedre og mer brukervennlige enn det vi får til selv. Hele næringskjeden er på plass, og du trenger ikke lengre å være hacker for å bruke P2P, sier Arnesen i sitt innlegg.
Han forteller om NRKs første forsøk på å gi seerne gratis og lovlig tilgang til deres egenproduserte serier.
- Serien Kodenavn Hunter ble filmet i HD, og vi bestemte oss for å gjøre et stunt. Etter å ha sendt nest siste episode, fikk vi programdamen til å annonsere at du nå kunne laste ned siste episode allerede i dag. Vi la ut alt i HD, men det ble ingen suksess – vi fikk så mye trafikk at siden gikk ned i en uke, sier han.
Planer om mer
Det var grunnen til at NRK så på Bittorrent-teknologien, jo mer trafikk, jo bedre opplevelse er det for brukere, i stedet for å kjøre alt fra én server som kneler med mye trafikk.
Så når NRK bestemte seg for å legge ut Nordkalotten 365 hadde de dette friskt i minne allerede i planleggingsfasen.
- Vi har til sammen hatt 150.000 nedlastinger fram til nå, det er ganske store tall til internett å være, sier Arnesen.
Han sier NRK har flere torrent-prosjekter på planen, men forteller også at rettighetsdiskusjoner stikker kjepper i hjulene.
- Vi må begrense oss til innhold vi sitter på alle rettighetene til selv.

Mer om
annonse