Til hovedinnhold

Flere vil fjerne pinlige nettbilder

Av: Magnus Blaker, Nettavisen.no

Det er nå et år siden Datatilsynet lanserte hjelpetjenesten Slettmeg.no, som forsøker å hjelpe norske nettbrukere med alt fra å fjerne sin egen profil på forskjellige nettsamfunn, til å få fjernet ulovlig publiserte bilder fra forskjellige tjenester.

Krenkelser på nett
- Pågangen har vært stor fra første dag. Det viser at det er et stort behov for slettmeg.no – en tjeneste som gir konkrete råd og praktisk veiledning til folk som opplever krenkelser på nettet, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

På et år har tjenesten mottatt 3236 henvendelser, i tillegg til de som har vært inne på siden for å få råd om vanlige ting.

Les også: Slik sletter du dine sosiale nettspor

Du kan ikke publisere bilder av andre
- Vi har for eksempel lært at mange nordmenn har problemer med å slette egne profiler og kontoer på nett, at falske profiler er et økende problem og at alt for mange ikke er klar over at bildepublisering krever samtykke, sier Thon.

Og nettopp ulovlig publisering av bilder på nett av andre, er et stort problem. Ti prosent av alle henvendelsene tjenesten har fått så langt, handler om folk som ønsker hjelp til å få slettet bilder som andre har lagt ut av dem på nett.

Å publisere bilder på nett av andre, uten at de selv har gitt tillatelse til dette, er brudd på Åndsverkloven - og kan i seg selv straffes med både bøter og fengsel opp til tre måneder.

- Ikke festbilder som er det store problemet
Den typen bilder de sliter mest med er overraskende nok ikke typisk festbilder og andre situasjoner der en gjør noe dumt.

- Det var denne typen ting vi trodde skulle bli stort da vi startet opp, men det er det ikke. Rundt 20 prosent av henvendelser er fra folk over 45 år, og på bilder er det typisk foreldre som legger ut bilder av barn i barnevernsaker, omfordelingssaker og lignende - der en lager nærmest en nettkrig, sier seniorrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet til Nettavisen.

Hos de unge er det et større problem med personer som hacker profiler på Facebook, og legger ut uheldige ting der, og ikke minst ren sjikane på forskjellige nettsteder.

Les også: Facebook vil gi bort mobilnummeret ditt

Erfaringer fra slettmeg.no:

  • Tjenesten håndterte til sammen 3 236 henvendelser via e-post, telefon og chat.
  • www.slettmeg.no hadde et gjennomsnitt på 70 000 sidevisninger per måned.
  • 53 prosent av dem som tok kontakt var kvinner.
  • 18 prosent av dem som tok kontakt ønsket hjelp til å slette egen profil/konto på Internett.
  • Uønsket bildepublisering sto for 10 prosent av alle henvendelser.
  • Falske profiler sto for 7 prosent av alle henvendelser.
  • 5 prosent av alle henvendelser gjaldt hacking.
  • Sjikane/mobbing sto for 8 prosent av alle henvendelser.
  • 12 prosent av henvendelsene omhandlet uønskede katalogoppføringer på nett.
annonse