Tek.no

Nyhet

Vis fingeren til SAS

Ole Morten Knudsen
30 Okt 2007 11:39

Det er strenge regler på norske flyplasser.
Å kjefte på skrankepersonale og rope feil ord kan fort føre til en tur på glattcelle.
Nå skal du derimot helt uten problemer kunne vise fingeren til SAS.
Les også:
PC-trøbbel skapte flykaos.
Lønner tax-free seg?
Bakteriefri mus.

Vil ha ditt fingeravtrykk

SAS har nemlig innført biometrisk identifikasjon i sine skranker for å sjekke inn personer og bagasje. Det vil si at de bruker fingeravtrykk i stedet for legitimasjon. Dette skal ifølge SAS spare både reisende og personale for unødig sommel.

Ordninger er så langt helt frivillig.

- Dette er nå et frivillig tilbud til passasjerer som ønsker en raskere kontroll. De som heller vil vise legitimasjon kan fortsatt gjøre det, sier informasjonssjef i SAS Norge Thomas Midteide i en pressemelding.

Trenger tilvenning

SAS forventer likevel noe overgang før de reisende vil ta i bruk systemet for fullt. Men de regner med at dette vil bli populært i fremtiden.

- Som ved all annen ny teknologi vil passasjerene bruke litt tid på å bli vant til å bruke fingeren i stedet for identifikasjon. Når man har prøvd en gang er det veldig enkelt, sier Midteide.

Må sjekke ID

SAS er pålagt av norske myndigheter å sjekke identifikasjonen på alle passasjerer som reiser med bagasje. For nå å gjøre dette enklere tar de et bilde av ditt fingeravtrykk i det du sjekker inn bagasjen. Dette bildet blir sammenlignet med et nytt som blir tatt i det du går ombord i flyet.

Bildene blir slettet når reisen er avsluttet lover SAS.

I første omgang er det Gardermoen som er utstyrt med det nye systemet, men SAS lover at med dette blir det tatt i bruk biometri på alle flyplasser selskapet benytter i Norge.

annonse

Les også