Til hovedinnhold

Netflix vil bryte ned landegrensene

- Ellers får vi aldri has på piratene, sier sjefen.

Selv om Netflix er å finne i drøssevis av land, er det bare en håndfull TV-serier og filmer som du kan se uansett hvor du befinner deg. I hvert land må Netflix forhandle frem unike avtaler med film- og TV-selskaper, og det er ikke alltid godt å vite hva du kan se hvor. For eksempel kan amerikanerne se den norsk-produserte filmen Kon-Tiki på Netflix, mens her i Norge kan du kjøpe den på iTunes for 99 kroner.

Nå vil Netflix ha en slutt på de kronglete regionssperrene, og sier de ønsker å skape «Netflix Global» - en tjeneste som kan bety slutten på kunstige regionsgrenser på nettet, skriver The Independant.

Vil stoppe VPN-bruk

Med et globalt utvalg ønsker Netflix å gjøre VPN-tjenester overflødige. Dette er tjenester som lar Netflix-brukere late som de er i et annet land, for å få tilgang til innhold de egentlig ikke skal ha. Dette gjør at selv om du er i Norge, kan du få tilgang til det amerikanske Netflix-innholdet ved hjelp av et par klikk.

- VPN-greia er bare en liten bisetning i forhold til piratkopiering. Piratkopiering er det virkelige problemet rundt omkring i verden, forteller Netflix-sjefen Reed Hastings.

Piratkopiering skal visst være en langt hardere nøtt å knekke:

- Den mest åpenbare løsningen for Netflix er å bli globale, og tilgjengeliggjøre det samme innholdet over hele verden. Dette ville gjort VPN-overflødig, og vi kunne fokusert på det det viktigste punktet: Piratkopiering.

- Et av problemene med piratkopiering er at en liten del av brukerne ikke har tilgang til innholdet. Den delen kan vi fikse. Det er imidlertid også en del av de som piratkopierer som rett og slett ikke vil betale for seg. Det er et vanskeligere problem å løse. Som en industri er vi nødt til å fikse globalt innhold.

Ikke lansert ennå

Selv om Netflix ønsker seg regionsfritt innhold og åpne grenser på tvers av alle landegrenser, har de en lang vei å gå. For å få det til er de nødt til å overtale film- og TV-bransjen om at det er en modell de kan tjene penger på, noe som kan ta en stund.

EU er imidlertid på Netflix' side, og erklærte nylig at ««regionssperrene er absurde og gammeldagse». Dette kan hjelpe godt på når de prøver å overtale de store, internasjonale selskapene om deres globale idé.

Noen serier blir i hvert fall tilgjengelige i hele verden:
Disse nye Netflix-seriene får du se i år »

(Kilde: The Independant)

Les også
Nå blokkerer Netflix for brukere med VPN
annonse