Til hovedinnhold

Blu-ray får plass til 100 GB

Det blir stadig utviklet nye varianter og standarder innen det optiske lagringsmediet Blu-ray Disc, og i fjor sommer ble det nye formatet BDXL definert. Vanlige Blu-ray-plater har lagringskapasitet på 25 eller 50 GB, og nå skal Panasonic lansere sin første BDXL-plate på hele 100 GB.

Produktet har fått navnet LM-BE100J og er en BD-RE – det vil si Blu-ray Disc Rewritable. Dette innebærer at man kan lagre, fjerne og deretter lagre nytt materiale mange ganger. BD-RE XL-plater er ment å være et alternativ for de som ønsker litt mer fleksibilitet i forhold til ordinære harddisker.

Foreløpig lite utbredt støtte

Platen består av tre lag, benytter seg av UDF2.5 som filsystem og har skriveytelse på 2x og 4x. De færreste eksisterende Blu-ray-spillere og -brennere er kompatible med BDXL, men noen av de seneste BD-brennerne fra for eksempel Pioneer og Buffalo støtter det nye formatet.

Den nye BD-RE XL-disken fra Panasonic vil bli tilgjengelig i Japan fra og med 15. april, mens vi her i Europa må nok vente litt lenger på å få satt klørne i produktet. Prisen er satt til 10 000 yen per plate, noe som tilsvarer 650 kroner.

(Kilder: Engadget, Panasonic)

annonse