Tek.no

Nyhet

I 17 år mottok astronomene mystiske signaler

Viste seg å komme fra kantinen.

John Sarkissian (CSIRO Parkes Observatory)
Joachim Froholt
6 Mai 2015 10:12

Helt siden 1998 har astronomer ved Parkes-observatoriet i Australia opplevd noe litt rart. En eller to ganger i året har de nemlig registrert uforklarlige signaler som ikke kom fra verdensrommet, men innenfor en radius på fem kilometer fra teleskopet.

De kalte dem perytoner, oppkalt etter et mytologisk dyr. Den rådende teorien var at de hadde noe med lynnedslag å gjøre.

Signalene kom fra kantinen

Den store radioantennen ved Parkes-observatoriet. Foto: Ian Sutton

Nå har de imidlertid funnet svaret. Takket være en ny og sterkere mottaker på radioteleskopet fant de ut at signalfrekvensen var på 2,4 Ghz – «tilfeldigvis» det samme som strålene i mikrobølgeovnen i kantinen deres.

Ganske riktig. Perytonene stammet fra mikrobølgeovnen. Det var flere grunner til at det tok så lang tid å oppdage kilden.

Strålene ble kun registrert når døra til mikrobølgeovnen ble åpnet før den var ferdig. Det tar nemlig bittelitt tid før ovnen registrerer at døren er åpnet, og avslutter strålingen sin.

I tillegg måtte teleskopet være pekt i riktig retning for å registrere strålene. Og ettersom de som jobber ved teleskopet vanligvis jobber via nettet, i stedet for i de fysiske bygningene, ble mikrobølgeovnen ikke brukt så ofte i utgangspunktet.

Nye utfordringer

Dette illustrerer imidlertid et økende problem for Parkes-observatoriet. Da det ble bygd i 1961, var det langt fra folk. Men nå blir det stadig flere boliger i nærheten, og dermed også mer elektromagnetisk støy.

Dette har gjort det vanskeligere og vanskeligere for observatoriet å gjøre jobben sin.

Parkes-observatoriet er historisk, ettersom det var et av tre observatorier som mottok kamerasignalene fra den første månelandingen i 1969.

Radioteleskopet på Parkes mottok de klareste signalene, og ble brukt under majoriteten av den 2,5 timer lange sendingen.

I 2019 er det 50 år siden den første månelandingen
Fem av seks amerikanske flagg på månen står fortsatt

(Kilde: Techradar)

annonse

Les også