Tek.no

Nyhet

NASA har funnet et globalt hav på Saturns måne Enceladus

Det er sjanser for at det kan finnes liv der.

NASA/JPL-Caltech
17 Sept 2015 10:11

Det har vært mye snakk om at månen Europa, som går i bane rundt Jupiter, kan huse liv. Kloden har et stort hav under den frosne overflaten, og det kan være varmt nok til at levende organismer kan overleve der.

Slik ser NASA for seg at Enceladus er bygd opp. Foto: NASA/JPL-Caltech

Men Europa er ikke den eneste månen med et slikt hav. Nå har NASA publisert ny forskning fra Cassini-oppdraget, og funnet ut at Saturns måne Enceladus har et globalt hav under isen, som strekker seg over hele kloden.

Man har tidligere visst at Enceladus hadde flytende vann under isen, men man var ikke klar over at det dekket hele månen. Tidligere trodde man nemlig det kun befant seg rundt klodens sydpol.

Analysert månens bevegelser

Fem av Saturns måner. Enceladus er nummer tre fra venstre, og den lyseste på bildet. Foto: NASA/JPL-Caltech

Det er måten månen beveger seg på som får NASA til å konkludere med at det ytre islaget ikke kan være festet til kjernen, og dermed må det finnes et hav under hele overflaten.

– Hvis overflaten og kjernen hang sammen, ville kjernen gi så mye dødvekt at «ristingen» ville vært mye mindre enn det vi har observert. Dette beviser at det må finnes et globalt lag med væske som separerer overflaten og kjernen, sier Matthew Tiscareno fra SETI-instituttet i California.

Overflaten til Enceladus minner om overflaten til Europa. Foto: NASA/JPL-Caltech

Nøyaktig hvilke mekanismer det er som fører til at havet er flytende, vet man ikke. Det er mulig tidevannskreftene fra Saturns tyngdekraft genererer mer varme i Enceladus enn tidligere antatt.

NASA har analysert hundrevis av bilder tatt over en syvårsperiode for å analysere månens rotasjon med ekstrem presisjon. Romsonden Cassini har gått i bane rundt Saturn siden midten av 2004.

28. Oktober skal Cassini passere Enceladus igjen, og da skal den gå nærmere enn noensinne tidligere. Faktisk skal den passere kun 49 kilometer unna månens overflate.

Her ser vi vann sprute ut fra overflaten av månen. Disse beviser at Enceladus er geologisk aktiv. Foto: NASA/JPL-Caltech

Har lenge hatt mistanke om liv

Saturn og månen Dione. Ikke så relevant for saken, men wow, for et bilde. Foto: NASA/JPL-Caltech

Allerede da man trodde havet kun strakk seg over polområdet trakk man frem muligheten for at det kunne finnes liv på Enceladus.

– Enceladus har et hav under overflaten og stor geologisk aktivitet, og kan ha miljøer som muliggjør levende organismer, sa NASA-forsker John Grunsfeld i en pressemelding tidligere i år.

Enn så lenge er det imidlertid Europa det fokuseres på. Europa ligger tross alt betydelig nærmere Jorden, og NASA har allerede gitt grønt lys for en ekspedisjon dit. Den har ikke fått noen dato enda, men vil etter planen finne sted i 2020-årene.

NASA tror vi vil finne spor av utenomjordisk liv innen 20 år »

(Kilde: NASA)

annonse

Les også