Til hovedinnhold

Asustor slipper billigere NAS-er

Kommer med helt ny produktserie.

Hardware/Taipei: Dersom navnet Asustor gjør at det ringer en liten bjelle hos deg, er det ikke så merkelig. Det er nemlig satt sammen av «Asus» og «storage», og er nettopp et datterselskap av Asus. Vi traff på dette relativt ferske selskapet på Computex i fjor også, men dra hadde de ennå ikke noen produkter på markedet.

Asustor har brukt det siste året på smyge seg inn på det småtrange NAS-markedet. For dette har det vært 6-serien som har stått i fokus, naturlig nok ettersom det er den eneste serien selskapet kan skilte med. Men nå er dette i ferd med å forandre seg.

– I sommer utvider vi med en helt ny serie, kunne salgsassistent Fanny Wang fortelle oss. Hun kunne også legge til at den var rettet mer mot vanlige forbrukere, og således ville bli betydelig billigere enn dagens 6-serie, som jo ligger i premium-segmentet. Akkurat hvor mye billigere, ville hun dog ikke ut med.

De to NAS-ene i 3-serien, sett bakfra.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

De nye modellene, som det i skrivende stund er klart vil komme i versjoner på to og fire brønner, vil kalles 3-serien. Utseendet er ganske likt den nåværende 6-serien, men for å kutte kostnader har den ikke noe LED-display på selve boksen. I tillegg vil den ha en noe svakere prosessor – vi snakker om en dobbeltkjernet Intel Atom på 1,6 GHz, mens den dyrere 6-serien har en Atom på 2,13 GHz.

3-serien vil heldigvis beholde HDMI-utgangen, slik at den også kan kobles direkte til TV-en om du ønsker.

Ny versjon av ADM

«Skjermbilde» av ADM 2.0 med søkefunksjonen i bruk.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I forbindelse med at 3-serien dukker opp i butikkene, vil også Asus slippe en ny utgave av ADM (Asustor Data Master), altså NAS-ens operativsystem. ADM 2.0 vil naturligvis også være tilgjengelig for nedlasting for deg om sitter på en NAS i 6-serien.

ADM 2.0 vil ikke være noen revolusjon i seg selv, og det ikonbaserte grensesnittet beholdes. Men den får blant annet bedre backup, forbedret filutforsker med mulighet for å lage lenker for direkte deling, og en smart søkefunksjon. I tillegg får den følge av flere applikasjoner – da snakker vi både om apper i ADMs egen «App Central», og apper for fjernkontakt med NAS-en via mobiltelefonen.

– Vi vil ha over 90 apper som fritt og enkelt kan lastes ned fra «App Central». Slik kan du selv bestemme hva du vil gi NAS-en av funksjonalitet, sier Wang.

AiMaster, en ny app til mobilen.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Hun drar videre fram en mobiltelefon for å vise oss en av de nye mobilappene, AiMaster. Denne skal kunne brukes som et alternativ til det å administrere NAS-en over nettleseren.

Vi blir fortalt at 3-serien og ADM 2.0 etter planen skal ferdigstilles mot slutten av juni, men erfaringsmessig pleier disse planene å være nokså flytende. Egentlig regner vi ikke med å fysisk kunne plukke opp en 3-serie fra norske butikker før på den andre siden av sommeren.

Synes du NAS virker vanskelig?
Det har Thecus tenkt å gjøre noe med >>>

Les også
Derfor bør du ha en NAS hjemme
Les også
Nå skal NAS-ene bli enda mer strømmevillige
Les også
Skal slutte å lage raske harddisker
Les også
Intel avduker ny lagringsplattform
annonse