Til hovedinnhold

Mobilen din er en bakteriebombe

De finnes overalt og de klamrer seg fast til mobiltelefonen din. Bitte små mobilbakterier kan være smittsomt ved kontakt og, i likhet med tastaturet på PC-en din, er mobilen din mer infisert med bakterier enn et toalett.

I tillegg kan bakterier på mobilen også utgjøre en alvorlig smittefare ved sykehus, ifølge Expressen.se.

Millioner av bakterier

Sjefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund ved Smitteverninstituttet i Sverige at det finnes et høyt antall bakterier på mobiltelefoner.

- Du vil sannsynligvis finner millioner av bakterier om du undersøker mobiltelefonen, sier Hedlund til Expressen.se.

De fleste er ufarlige

Heldigvis er de fleste bakteriene helt ufarlige, ettersom huden vår beskytter mot disse. Likevel kan noen av bakteriene være smittsomme, og føre til for eksempel omgangssyke eller influensa.

En undersøkelse gjort ved sykehuset i Craigavon i Nord-Irland, viste også at mobiltelefonene til sykepleierne som jobbet der var fulle av bakterier som fører til sykehussykdommen MRSA – eller Methicillin-resistant Staphylococcus aureus på fagspråket – som blant annet går ut på at pasientene ikke oppnår noen effekt av en antibiotika-kur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Når influensaen setter inn

Mikrobiologen Hedlund mener at folk er spesielt utsatt når det gjelder smitte når luften blir kjøligere. Det er derfor er viktig å ta visse forbehold ved bruk av mobilen på vinterstid for å unngå influensa.

- Ikke lån mobil av en som er snufsete. Man holder mobilen nærme munnen, og det finnes store mengder bakterier på mobilen i en forkjølelsesperiode, avslutter Hedlund.

Slik rengjør du mobilen

Det kan være lurt å rense mobilen din med en ren klut dynket i desinfiserende væske – altså sprit – en gang i blant. Du kan også bruke en desinfiseringsserviett til å tørke av overflatene på mobilen din.

Bruker du en handsfree-enhet – for eksempel et Bluetooth-headsett – bør du også rengjøre denne. Oppevarer du mobilen din en ”mobilstrømpe” eller mobilveske vil dette også redusere bakterietallet.

Mer om
annonse