Til hovedinnhold

– 63 % av utenlandsregningen er norsk

Voldsomme utenlandspriser går rett i lomma på norske mobiloperatører.

Mange mobilkunder har opplevd å få massive mobilregninger etter turer til utlandet. Norske mobiloperatører har så langt sagt at dette bare er viderefakturering, og at det er de utenlandske operatørene som håver inn pengene. Post og teletilsynet sier nå at så mye som 63 prosent av disse regningene går rett i lomma på norske operatører.

Det er spesielt internettkostnadene som kan bli høye i utlandet. I dag har mange brukere smarttelefoner som både synkroniserer e-post med jobben og henter ned Facebook-statusen til venner og kjente. Hvor store mengder og kostnader disse tjenestene utgjør kan være vanskelig å holde kontroll på.

Les også: Slik holder du mobilutgiftene nede i utlandet

Stadig mer havner i Norge

I løpet av første halvår i år skal operatørene ha beholdt nærmere to tredeler av norske brukeres utenlandsregninger. Dette er en økning fra fjoråret. I fjor var det nemlig bare rundt halvparten av disse pengene som endte opp hos norske operatører – 1,1 milliard kroner av 2.1 milliarder totalt.

– Det er mulig de som påstår at dette bare er viderefakturering tror på det, mens de i økonomiavdelingen gnir seg i hendene, sier direktør i PT, Torstein Olsen til dagensit.no

Selger for fem ganger mer

En av årsakene til at norske mobiloperatører har økt sin andel, kan være nye EU-regler, forteller olsen videre. EU regulerer hvilke datapriser operatører kan kreve av utenlandske operatører, men ikke hvor mye de utenlandske operatørene selger dem videre for.

Dermed betaler for eksempel Onecall maksimalt 4,80 kroner for hver megabyte du laster ned, mens den samme megabyten dukker opp til 25 kroner på mobilregningen din. Denne typen prisforskjeller gjelder alle de norske operatørene.

– Prisene kommer til å gå ned

For vanlige samtaler er også prisen ut til kunder regulert av EU. Likevel er minuttpriser på mellom 3,37 og 3,39 kroner en dobling av det operatørene selv betaler.

Utenfor EU er tilstandene enda verre. Er du Telenor-abonnent i USA betaler du såvidt over 112 kroner for hver megabyte du laster ned. Én megabyte tilsvarer mellom to og tre nedlastinger av forsiden på VGs mobilutgave for trykkskjermmobiler.

Divisjonsdirektør for produkt- og forretningsutvikling Bjørn Ivar Moen forteller i DagensIT at han tror prisene på datatrafikk utenlands kommer til å gå ned.

Likt mellom operatørene

Operatørene Telenor, Netcom og Tele2 hevder at inntjeningen deres ikke stemmer med det bransjen som helhet har rapportert til Post og teletilsynet. Likevel er det ingen av dem som ønsker å gå ut med hvor mye de faktisk tjener på nordmenns mobilbruk i utlandet.

PT på sin side hevder at det ikke er vesentlige forskjeller mellom de ulike operatørene.

(Kilde: dagensit.no)

annonse