Tek.no

Nyhet

Snart kan du tisse for å varme opp huset

Forskere vil gjøre urin om til elektrisitet.

16 Nov 2011 18:00

Hver dag produserer vi 2,5 liter med urin hver oss, og til sammen blir det produsert 6,4 billioner liter daglig. Inntil nå har det ikke vært spesielt stor praktisk bruk for avfallsstoffet, men et team med britiske forskere kan nå ha funnet et potensielt nyttig bruksområde ved å gjøre urin om til elektrisitet.

Dr. Ioannis Ieropoulos og hans forskningsteam ved University of the West of England (UWE) i Bristol har nemlig publisert en studie hvor de undersøker om hvorvidt urin kan bli brukt i såkalte mikrobielle brenselsceller.

Urinbasert landsby

Studien konkluderer med at urin er rikt på kjemikalier som kan bli brukt effektivt i katodehalvdelen av en brenselscelle for å reagere med bakterier i anoden, som i motsetning til en katode er en positiv elektrode.

Testene forskningsteamet utførte viste at urinbaserte brenselsceller er teknisk sett gjennomførbart, og de håper å skalere det hele opp til et prototypesystem som er i stand til å gi elektrisitet til hus, forretninger eller til og med en liten landsby.

Bærekraftig urin

Forskerne er spesielt interessert i å benytte seg av de 38 milliarder litrene med urin som blir produsert daglig av gårdsdyr, og håper på denne måten å kunne tilby et mer miljøvennlig og bærekraftig alternativ til energi.

Brenselscellene vil i tillegg rense urinen slik at den trygt kan bli sluppet ut i naturen, og dermed også fjerne behovet for rensefabrikker som er dyre i drift.

Urin i fremtiden

Selv om forskningsteamet hittil har vært i stand til å produsere bare små mengder med elektrisitet under prøver, ser de likevel frem til å bygge opp systemet med flere brenselsceller slik at urin kan strømme gjennom og generere mer kraft.

– Virkningen av dette kan være stor, siden det gjør oss i stand til å tenke på "avfall" på en ny måte, noe som gir et stort potensial for fremtiden, sier dr. Ieropoulos.

(Kilde: The Guardian)

Les også
– Kan slå ut hele det nasjonale strømnettet
Les også
Is-BH skal redde Japan
Les også
Dette er verdens letteste materiale
Les også
Henter vann ut av løse lufta
Les også
Hackere kan åpne fengselsdører
Les også
Gjør varme om til elektrisitet
Les også
Japan vil ha solceller på alle bygg
annonse

Les også