Nyhet

USA får nye Internett-lover i mai

Kan føre til slutten for nettnøytralitet, advarer eksperter.

Mektige amerikanske Internett-tilbydere (ISP-er) ønsker seg enda mer makt og enda mer kontroll over Internett. De ønsker å utfordre dagens nettnøytralitetslover, som sikrer at alle har like forutsetninger for å bruke nettet.

15. mai vil amerikanske myndigheter stemme over nye lover og regler som skal regulere nettnøytralitet i USA, skriver Reuters. Hensikten er tilsynelatende å – fortsatt – sikre at alle innholdsleverandører har lik tilgang til Internett, og spesielt at ingen sperres ute. Derimot høster lovforslagene også en del kritikk.

Kilden til usikkerheten er at kringkastingsmyndigheten FCC, som står bak utkastet, åpner for at ISP-ene får lov til å forhandle frem egne avtaler med innholdsleverandører. Forutsetningen er at avtalene må være «kommersielt rettferdige», et begrep som gir stort rom for fortolkning.

FCC selv sier naturlig nok at skepsisen forslaget har møtt over hele nettet det siste døgnet er «regelrett feil», men kritikken har fortsatt å komme.

Bakgrunn: Nærmer vi oss dommedag for det åpne Internett?

Netflix reagerer

Public Knowledge, en organisasjon som ivaretar forbrukernes rettigheter i USA, frykter at endringen vil gjøre at ISP-ene tilbyr utvalgte innholdsaktører å betale seg til høyere eller mer stabile Internett-hastigheter. Også Netflix, som i år har sett seg nødt til å kjøpe ekstratjenester fra Internett-tilbydere for å sikre en stabil tjeneste, er imot lovforslaget.

– Forslaget er den raskeste veien til å straffe forbrukere og Internett-innovatører, sier en talsperson for Netflix til Reuters.

De neste ukene vil FCC innhente synspunkter på lovforslaget sitt, og de ser ikke bort ifra at det kan komme endringer før avstemningen som er planlagt til 15. mai.

Hva har det å si for oss i Norge?

Journalist Varg Aamo fra vår søsterside Hardware.no har fulgt nettnøytralitetsdebatten tett, både i Norge og i USA, det siste året. Vi spurte derfor ham om han kunne si noe om hvilken betydning de nye amerikanske lovene kunne få for oss i Norge:

– Man kan jo si det er lett for andre land å hoppe etter når amerikanerne først gjør noe. Samtidig er det jo enkelte som vil ha det til at avtaler som den Telenor nylig inngikk med Netflix, viser at nettnøytraliteten ikke blir tatt 100 prosent på alvor her til lands som det er, sier Aamo.

– Men det er fortsatt for tidlig å si noe sikkert, legger han til.

Teknologiredaktør varsler dommedag for Internett:
– Internett er "fucked" »

(Kilde: Reuters)

Les også
– Internett er "fucked"
annonse