Til hovedinnhold

Yoga kan vris hele veien rundt

Vi tok en rask kikk på Lenovos nye topp-ultrabook.

Hardware.no/Las Vegas: På årets CES-messe kunne Lenovo vise frem en av de mest lovende Ultrabook-maskinene vi har sett så langt. Her er det lastet på med gode komponenter, programvare og funksjoner ulikt det meste annet vi har sett her borte.

Maskinen heter Lenovo Yoga, og er en del av konsumentserien Ideapad.

Spenstig skjerm

Skjermen kan vris 360 grader
Yoga kommer med Windows 8
Totalt er maskinen 16,9 millimeter tykk

Med Yoga kan du vri skjermen hele veien rundt tastaturet. Du kan lukke den som en helt vanlig skjerm med bildet ned mot tastaturet, eller vri den motsatt vei slik at du kan holde maskinen som et nettbrett. Skjermen kan også stå et hvilket som helst sted i mellom om du føler for det, slik at du for eksempel kan sette den på bordet for å se på film.

En sensor vil snu bildet slik at det alltid er rett vei i forhold til hvordan maskinen står – slik de fleste nettbrett i dag fungerer. Når skjermen blir vridd mer enn 180 grader, forsikrer Lenovo oss om at tastaturet blir deaktivert, slik at du ikke trykker unødvendig på det.

For du trenger nemlig ikke tastaturet så alt for mye i slike sammenhenger, skjermen har nemlig en ti-punkts berøringsskjerm. Paret sammen med Windows 8 sitt metro-grensesnitt, som maskinen vil bli levert med når den kommer i salg, får du gjort det meste med fingrene.

Vi fikk prøve maskinen noen minutter før det bar videre til nestemann i køen, og den er faktisk veldig fin å holde i. Den er riktig nok tyngre enn alle nettbrett på markedet, men takket være en litt røffere overflate enkelte steder ligger den godt i hendene.

Selve skjermen er på 13,3 tommer, og holder 1600 x 900 piksler. I motsetning til en rekke bærbare maskiner på markedet, tar den i bruk et IPS-panel. Slike paneler holder gjerne en betydelig høyere bildekvalitet enn de ofte brukte TN-panelene.

Ivy Bridge på innsiden

Med berøringsskjermen ender tykkelsen på 16,9 mm, hakket mer enn de tynneste ultrabook-ene på markedet.

Blant de øvrige spesifikasjonene er fortsatt mye ukjent – rett og slett fordi det ikke finnes. Det er imidlertid klart at den i likhet med dagens maskiner fra Lenovo vil kunne konfigureres av kjøperen.

Den vil få en av Intels kommende Ivy Bridge-prosessorer, fra Core i3- til Core i7-serien og selv om Lenovo ikke kunne bekrefte det ovenfor oss var det mest sannsynlig det som satt i prototypen vi ble vist.

Ellers vil den bli utrustet med en SSD fra Samsung på opptil 256 GB, noe som bidrar til å holde vekten nede og ytelsen oppe. Minnemengden skal være opp mot 8 GB.

Vekten vil forøvrig lande på 1,47 kilogram, og selv om maskinen kommer med en berøringsskjerm skal den holde ut i hele åtte timer under bruk før batteriet går tomt. Med på kjøpet kommer også et par egne funksjoner, som at maskinen skal kunne synkronisere e-post og annen informasjon selv om den er slått av.

På markedet i andre halvdel av året

Nøyaktig når Yoga kommer på markedet er foreløpig ikke kjent, men vi blir fortalt at det vil skje mot slutten av året. Man venter blant annet på at Windows 8 skal bli lansert, samt at Intels Ivy Bridge-prosessorer blir tilgjengelig.

Den veiledende utsalgsprisen i USA er satt til 1199 USD, noe som kan bety at du vil se den her til lands for rundt 7500 – 8000 kroner.

Les også hva Intel sa om Ultrabookens fremtid på CES:
– Vi jobber med 75 forskjellige design

Les også
– Razer Blade kommer ikke til Norge
Les også
Slik blir Ultrabook i år
Les også
Dette er "verdens tynneste" Ultrabook
annonse