Til hovedinnhold

TV-opptak kan gi dyrere fjernsynstilbud

Medieforsker tror bruk av PVR kan føre til mer produktplassering og dyrere TV-kanaler.

Istockphoto

Stadig flere hopper over reklamen når de ser opptak av fjernsynssendinger ved hjelp av en såkalt PVR – Personal Video Recorder, skriver NRK.

30 prosent av alle hjem i Norge i dag har en digitaldekoder med opptaksfunksjon, og denne gjør det enkelt å spole forbi reklamepausene. Opptaksboksene er hovedsakelig ment for å la folk ta opp programmer de ellers ikke får sett, men kyndige brukere benytter dem også bevisst for å slippe unna markedsføring av alt fra sjampoer til grillbiffer.

Som en boomerang

Medieforsker Harald Nygård Bergh er i ferd med å avslutte en doktoravhandling om medieøkonomi og PVR-bokser. Ifølge han må opptak av TV-sendinger og spoling over reklamepauser nødvendigvis få konsekvenser for sluttbrukeren:

– Denne tekonologien kan komme tilbake som en boomerang på oss. Vi kjøper først en boks, slutter å se reklame, men så blir konsekvensen høyere priser for å se på TV, sier han til NRK.

Det er foreløpig få som spoler over reklamen, men med økt bruk av denne funksjonaliteten kan vi få et endret mediebilde i fremtiden.

Kreativ reklame

Nygård Bergh tror vi får generelt fire nye strategier fra leverandørene for å kompensere for tapte reklameinntekter. Én konsekvens kan være flere betalingskanaler, mens en annen strategi er hakket mer oppfinnsomt:

– For selv om du spoler, vil du fremdeles se noe på skjermen. Det kan gjøre at man begynner å utforme reklamene slik at det blir mer bruk av logoer, og at logoene er på i en lengre periode. På den måten kan en eksponere også dem som bruker denne teknologien for noe reklame.

Flere direktesendinger

En tredje potensiell konsekvens er økt bruk av produktplassering i TV-programmer, men Nygård Bergh tror også vi får langt flere direktesendte TV-sendinger i fremtiden og færre tradisjonelle dramaserier.

– Det kan være for eksempel fotballkamper og sangkonkurranser, og spesielt programmer som krever at du er en aktiv TV-seer. Der egner opptak seg dårlig. Ser du Idol dagen etterpå, vet du hvem som har vunnet, sier han.

Spådommene ligger fremdeles langt frem i tid, og foreløpig ser de fleste på TV som før. I tillegg bruker folk flest lengre tid på å vende seg til ny teknologi, enn ny teknologi bruker på å dukke opp på markedet.

(Kilde: NRK)

annonse