Tek.no

Nyhet

Apple erstatter 15-tommers MacBook Pro med en ny 16-tommer

Apple gjør som alle ryktene hadde pekt på, og lanserer en ny 16-tommers MacBook Pro.
Apple
13 Nov 2019 15:21

Ryktene stemte godt: Apple varsler i dag at de lanserer en ny 16-tommers MacBook Pro. Litt overraskende er kanskje at dagens 15-tommer forsvinner ut av sortimentet, og at 16-tommeren overtar.

16-tommeren får en skjerm med oppløsning på 3072 x 1920, altså omtrent samme pikseltetthet som 15-tommeren den erstatter. Skjermen skal være i stand til å vise 500 nits og vil som tidligere være individuelt kalibrert fra fabrikk.

Den vil ellers fåes med seks- og åttekjernede niendegenerasjons Intel Core-prosessorer, opptil 64 GB RAM og inntil 8 terabyte SSD-lagring.

Tastaturet skal være redesignet, og med det kommer også en ny, fysisk Esc-knapp.
Apple

Ny grafikk, nytt tastatur

Den nye Macbooken blir også en av de første maskinene med AMDs nye Radeon Pro 5000M-serie -grafikkbrikker, og vil fåes med enten 6 eller 8 GB videominne. Apple hevder standardkonfigurasjonen vil by på mer enn doblet grafikkytelse sammenliknet med den tidligere 15-tommers-standardkonfigurasjonen.

Også batteriet skal ha blitt større, og har nå en kapasitet på solide 100 wattimer – tilfeldigvis akkurat det flyselskaper tillater deg å ta med ombord. Det skal gi 11 timer nettsurfing, en time mer enn tidligere.

Viktigst for mange er muligens også at nye MacBook Pro har fått et redesignet tastatur. Apples tidligere «butterfly»-tastatur har fått massiv kritikk, og har også hatt problemer med at skitt og støv har kommet inn under tastene og i praksis gjort dem ubrukelige.

Den nye 16-tommeren har tynnere skjermrammer enn 15-tommeren den erstatter. De utvendige dimensjonene er dermed ikke mye større.
Apple

Magic Keyboard

Butterfly-tastaturet erstattes nå av en såkalt saksemekanisme som Apple kaller «Magic Keyboard». Den skal by på en hel millimeter tastevandring og et redesignet gummilag som skal gi bedre respons når du trykker.

Apple hevder selvfølgelig at tastaturet skal gi den «beste tasteopplevelsen på en bærbar Mac noensinne», men vi inntar foreløpig en avventende holdning til vi har fått inn en maskin til test.

Vekten er for øvrig også økt noe fra den utgående 15-tommeren. Den veide 1,83 kg, mens 16-tommeren veier inn på 1,95 kg.

Bedre kjøling

Kjøleløsningen skal også være redesignet, med større åpninger, større kjøleribber og lenger vifteblader, noe som til sammen skal gi 28 prosent bedre luftflyt innvendig.

Apple hevder selv at forbedringene skal gjøre at 16-tommeren kan operere med 12 watt mer effekt under intensive oppgaver enn tidligere uten å bli overopphetet.

Høyttalersystemet er til sist nytt, med seks høyttalere og basselementer som skal kunne redusere vibrasjoner og gi dypere bass enn tidligere. Mikrofonene skal også være oppgradert.

Nye MacBook Pro skal være tilgjengelig fra og med i dag. Prisen ser ut til å gå opp noe – startprisen for den nye modellen er 28.990 kroner, mot 26.990 for 15-tommeren den erstatter.

Prisen stiger som vanlig betydelig så fort du velger oppgraderinger. Hovedsaklig er det naturligvis den 8 TB store SSD-en som virkelig får prisen til å stige – den koster 24.200 kroner mer enn 1 TB-disken som er standard på den heftigste av de to prekonfigurerte modellene.

Om du velger alt av ekstra på maskinvarefronten (oppgradert prosessor, 64 GB RAM, Radeon Pro 5500M med 8 GB minne og altså den store SSD-en) må du ut med solide 69.760 kroner.

Nye Mac Pro og XDR Pro Display kommer i desember.
Apple

Mac Pro kommer

Apple varsler for øvrig også at den nye Mac Pro og den nye Pro Display XDR, som først ble vist frem på utviklerkonferansen WWDC i juni, vil bli tilgjengelig for kjøp i desember.

Her har de foreløpig bare amerikanske priser å vise til, nemlig 5.999 dollar (drøye 55.000 kroner) for Mac Pro og 4.999 dollar (46.000 kroner) for skjermen.

annonse

Les også