Til hovedinnhold

Her er Samsungs brettbare telefon

Galaxy Fold kommer i mai og koster omtrent 20 000 kroner.

London / Tek.no: Det er ti år siden Samsung slapp sin første Galaxy S-mobil, og det feirer de ved å lansere sin første brettbare telefon som har fått navnet Galaxy Fold. De snakket så vidt om den i fjor høst, men i kveld var det duket for detaljer.

Les også: Samsung viste frem Galaxy S10 »

Samsung forteller at du kan kjøpe Galaxy Fold allerede fra 3. mai. Og prisen? Som ryktet: Heftige 2000 dollar. Direkte omregnet utgjør dette omlag 17 000 norske kroner, men medregnet moms og øvrige avgifter vil nok prisen raskt tippe over 20 000 kroner her på berget.

Skjerm på innsiden og utsiden

Slik ser Galaxy Fold ut på innsiden. En stor skjerm på 7,3 tommer.

Den nye telefonen består av en 7,3 tommer stor skjerm som brettes sammen på midten. Siden vi ikke snakker om en helt enorm skjermstørrelse her, blir altså telefonen noenlunde kompakt når den er sammenbrettet. Om ikke i volum, så i alle fall i areal.

I tillegg til den store skjermen på innsiden får Galaxy Fold en skjerm på utsiden som måler 4,6 tommer. Dermed, når den blir for liten, kan du åpne mobilen som en bok for å se på en vesentlig større overflate.

Apper kan hoppe mellom skjermene

Telefonen kjører Samsungs menyer oppå Android 9, og det er gjort en del tilpasninger for å sørge for at systemet virker. Blant annet vil telefonen fortsette å kjøre appen som lå på hovedskjermen hvis du bretter den ut, og på den store skjermen kan du i tillegg kjøre inntil tre samtidige apper.

Galaxy Fold får en skjerm i front, og på baksiden skimtest to av telefonens totalt seks kameraer.

Den store skjermen har et nokså uvanlig forhold på 4,2:3. Samsung oppgir bare at den har oppløsningen QXGA+, som betyr at det er en grunnoppløsning på 2048 x 1536 piksler, som de har strukket litt den ene eller andre veien.

Selve foldemekanismen skal bestå av flere tannhjul, og skjermen oppgis å være ekstremt tynn sammenlignet med andre mobilskjermer.

Slik ser Galaxy Fold ut når den er foldet helt ut.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Seks kamera og stereohøyttalere

Bretter du ut skjermen har du stereohøyttalere på hver side av den. Hvis lydkvaliteten er omtrent den vi kjenner fra Galaxy S-telefonene burde du klare deg greit uten ekstra høyttaler til enkel film- og spillbruk.

Det er bygget inn hele seks forskjellige kamera i telefonen, slik at det alltid er ett tilgjengelig uansett hvordan du bruker Galaxy Fold der og da. Tre av dem finner du på baksiden av telefonen, mens ett av dem er på forsiden over den minste skjermen. To kamera er dessuten lokalisert på innsiden, sammen med den største skjermen.

Hovedkameraene blir etter alt å dømme de samme som på nylanserte Galaxy S10, altså en telelinse, en vidvinkel og ett kamera med mer ordinært utsnitt.

Galaxy Fold kommer i en rekke ulike utførelser.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Masse maskinvare

Galaxy Fold er forholdsvis godt utstyrt på prosessorsiden, men den får ikke Exynos-brikken som Galaxy S10-modellene får i Europa. I stedet får den Qualcomms nyeste Snapdragon 855-brikke, som uansett er omtrent jevnbyrdig i ytelse. I tillegg vil telefonen ha 12 gigabyte RAM og 512 gigabyte lagring – begge deler relativt heftig sammenlignet med andre telefoner.

Samsung har for øvrig fått plass til et ganske kraftig batteri i Fold. Det er på 4380 mAh, og burde gi en god del timers surfe- og filmtid med telefonen.

Vår vurdering: Flere spørsmål gjenstår

Galaxy Fold ser ut til å bli litt tykkere enn en vanlig mobil, noe som er forståelig.

Det er spesielt hvor godt flytting av apper inn og ut mellom de ulike skjermene på telefonen fungerer at blir spennende å teste ut når Galaxy Fold er ferdig. Vi har sett en del andre forsøk på flerskjerm-enheter tidligere der nettopp dette ikke alltid har fungert like bra. Men de fleste av disse løsningene er noen år gamle, og Samsung oppgir å ha jobbet med Galaxy Fold i hele åtte år. Det gir håp om at resultatet blir skikkelig.

Samtidig er dette absolutt ikke forhold Android-apper er vant til å jobbe under, så det er nok fortsatt rom for noen barnesykdommer på appfronten, selv om Android-skaperen jobber med saken.

At Samsung oppgir å ha gjort telefonen så tynn og med relativt liten ytre skjerm gjør at vi kanskje ikke snakker om noen enorm telefon totalt sett. Det er en stor fordel når hovedpoenget med en brettbar telefon tross alt må være at man slipper å drasse på et nettbrett og en vanlig telefon.

Hva tåler foldemekanismen?

Hvor lenge selve foldemekanismen og midten av den store skjermen holder er det aller største spørsmålet her. Samsung har nok automatiske foldemaskiner i fabrikkene sine, og telefonene er nok godt testet der. Men det viser seg ganske ofte at virkelighetens verden er en annen enn den som er å finne i et laboratorium. Vi snakker potensielt om flere ti-tusen åpninger og lukkinger i løpet av Galaxy Folds levetid. Og selv den minste skjemming av skjermen vil forringe produktet.

Hva som skjer hvis telefonen skulle få et ublidt møte med bakken er også usikkert – kanskje mest på grunn av tannhjulene i lukkemekanismen. Den brettbare OLED-skjermen i plast burde nemlig tåle knall og fall bedre enn vanlige glassmobiler. Skjønt, Galaxy Fold har en vanlig glasskjerm på forsiden.

Se video fra lanseringen under:

annonse