Tek.no

Nyhet

Mannen bak iPhone-designet slutter i Apple

Jony Ive starter sitt eget designselskap.

Marcus Dawes / marcusdawes.com, CC BY-SA 3.0
28 Juni 2019 06:00

I 27 år har Jony Ive vært designeren og fløyelsstemmen som med britiskklingende superlativer har forklart oss hvordan iPhoner og MacBooker har blitt til. Men nå settes det en slags sluttstrek for eventyret - Ive starter sitt eget selskap som skal hete LoveFrom.

Ive annonserte nyheten i et intervju med Financial Times.

Det gjenstår å se akkurat hvor stor forandringen blir for Ive og Apple, ettersom designeren har uttalt at han fortsatt vil jobbe med Apple og produktene deres fra sitt nye selskap.

Byttet stillinger

I 2015 fikk Ive tittelen «chief design officer» og gikk over til å jobbe mer med driftsdelen av design i Apple, før han gikk tilbake til å jobbe med selve designarbeidet i 2017.

Overgangen til selvstendig skal påbegynnes senere i år, og Apple er altså den første kunden Ive har annonsert.

Vil fortsatt jobbe med Apple

– Selv om jeg ikke vil være ansatt hos Apple kommer jeg fremdeles til å være svært involvert - forhåpentligvis i mange, mange år til, forklarte Ive til Financial Times.

Apple-sjef Tim Cook på sin side antyder også at forandringen kan bli mindre enn man kanskje kunne vente av en slik overgang:

– Vi får fortsette med det samme laget som vi har hatt i lang tid, og har gleden av å få jobbe videre med Jony, siteres Cook på av samme avis.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designeren bak iMac, iPod og iPhone

Ive var designeren bak den første iMacen - den fargerike tjukkasskjermen i plast med datamaskin innebygget - kjent både for sin uvanlige design, for å droppe disketten og for å være blant de tidligste maskinene som satset på USB-standarden.

Da iPod ble en kjempesuksess for selskapet var han tungt involvert, og også da iPhone ble lansert var det Ive som trakk i trådene. Han har jobbet med så godt som alle de viktigste Apple-produktene i rundt 25 år, og ble altså ansatt for 27 år siden.

Apple har enn så lenge ikke annonsert noen etterfølger for briten.

Les også
Nå blir Office mørkt
Les også
Apples sjefdesigner slutter - her er de mest legendariske produktene
Les også
Nå kan hvem som helst laste ned iOS 13
Les også
Dingsene vi hadde brukt skattepengene på
Les også
Sju nye Macbooker kan være på vei
Les også
Gjør narr av Apples svindyre skjermstativ til 10 000 kroner
annonse