Tek.no

Nyhet

Tenåringene flykter fra Facebook – igjen

Nå er det de anonyme nettverkene som er «in».

Shutterstock 136669304
Torstein Norum Bugge
21 Aug 2014 14:25

Facebook er uten tvil det største sosiale nettverket i verden, med omtrent 1,3 milliarder brukere. En stor del av disse 1,3 milliardene er unge, men ifølge en ny rapport ser det ut til at trenden kan være i ferd med å snu. Det ser nemlig ut til at tenåringene nå flykter fra Facebook.

I tidligere rapporter har man også sett denne trenden, men ikke i like stort omfang. Da omfattet det også bare Instagram. Nå viser tallene imidlertid at det er andre, nyere og ikke minst mer anonyme nettverk som stjeler brukere fra fjesboka.

«Generasjon Z»

Generasjonene som vokser opp i dag skiller seg fra tidligere generasjoner på ett viktig område: de vokser opp med digital kommunikasjon som en naturlig del av sin hverdag. Med andre ord: de har levd hele livet med sosiale nettverk. Det er derfor en smule oppsiktsvekkende at Mashable – på bakgrunn av en rapport fra markedsføringsfirmaet Marketo – nå rapporterer om at ungdommene har begynt å svikte selve giganten innen sosiale medier: Facebook.

Firmaet har laget en visuell fremstilling, en såkalt «infograf», som skal gjøre det lettere å forstå hva dette faktisk dreier seg om. Men, det er tross alt det infografikk har som formål: å effektivisere videreformidling av kunnskap.

Den visuelle fremstillingen kan for øvrig kan sees her. Av den går det fram at hele 25 prosent av alle amerikanske tenåringer mellom 13 og 17 år som brukte Facebook forlot nettverket i 2014. I tillegg forteller den oss at andelen som brukte nettverket på høsten 2013 kun var på 23 prosent. Sammenlignet med 42 prosent høsten året før, er dette et fall på hele 19 prosentpoeng. Omregnet i prosent igjen betyr dette at 50 prosent av de totale brukerne i aldersgruppen forlot nettverket i perioden 2012 - 2013.

Flere eldre brukere

Rapporten må naturligvis ses i betrakning av at de som først begynte å bruke nettverket har blitt eldre. Altså faller disse utenfor prosentene det er snakk om, men tallene er allikevel urovekkende lesning for Facebook-sjef Mark Zuckerberg og hans kompanjonger.

Nettverk som Snapchat, Whisper og Secret ser ut til å være vinnerne i den nye trenden.Foto: Snapchat/Secret/Whisper/teknofil.no/montasje

Trenden går nemlig mot at unge heller foretrekker mer anonyme, mindre personlige nettverk som Snapchat, Whisper og Secret. Instagram er riktignok ikke like anonymt, men allikvel langt mindre utleverende enn Facebook, og er også et av de mest populære sosiale nettverkene blant unge.

Akkurat Snapchat drar også fordel av en annen ting som kommer frem i Marketos fremstilling: konsentrasjonstiden til en tenåring er i gjennomsnitt knappe 8 sekunder. Og på så kort tid er det naturlig nok vanskelig å lese seg gjennom lange statusoppdateringer.

Føler du deg sikrere på Snapchat enn Facebook?
Det er ikke sikkert at bildet ditt forsvinner! »

(Kilde: Marketo via Mashable)

annonse

Les også