Til hovedinnhold

Nå hardner mobilkamerakrigen til

Haugevis av megapiksler og telefoner med fem kameralinser er på vei.

Det brygger opp til krig mellom de beste mobilkameraene. Samsung har vært kongene på haugen en god stund, men fikk plutselig konkurranse fra Huaweis P20 Pro tidligere i år. Sony annonserte akkurat et kamera på hele 48 megapiksler for å ta opp kampen, og nå ser det ut til at også Nokia-telefonene virkelig henter frem kruttet.

Nokia-telefonene har tidligere vært blant de beste kameratelefonene du kunne kjøpe. Med 808 PureView og Lumia 1020 som legendariske modeller som gikk forbi omtrent alt av samtidige telefoner i kamerakvalitet. Den siste tiden har det gått stadig sterkere rykter om at HMD Global, selskapet som nå står bak Nokia-telefonene, vil ta opp igjen den tråden.

Samarbeidet med Zeiss er for lengst tatt opp igjen, men den kommende Nokia 9-modellen som surrer rundt i ryktekverna for tiden kan ha mer enn bare god optikk. Nokiamob.net melder at den kan ende opp med ett av de spesielle flerobjektivkameraene fra selskapet Light.

Light har i utgangspunktet sitt eget kompaktkamera, med hele 16 objektiver på baksiden. Tanken er at disse samarbeider om å ta bildet, og kan sanke inn mye mer lys enn ett enkelt kamera. Ved siden av den nye programvaren som stabiliserer bildene når du tar kveldsfoto er det omtrent samme grunntanke som Huaweis, da de bygget inn tre kamera i P20 Pro.

Light jobbet med mobilprototyp

Lights L16-kamera er sannsynligvis ett av de særere kompaktkameraene i salg i dag. Det har hele 16 objektiver på baksiden som alle jobber for å sette sammen ett stort bilde. Bilde: Light

Tidligere denne måneden ble meldte Techcrunch.com at Light jobbet med en prototype på en kameratelefon med mellom fem og ni linser på baksiden. Nå går altså spekulasjonene i at dette ikke er et Light-produkt, men en mobil som kommer til å få Nokia-logo på seg når den slippes.

Prototypen skal kunne gi fra seg bilder på hele 64 megapiksler. Og dermed snakker vi igjen om et kamera som gir fra seg voldsomme mengder data, på linje med eksempelvis Lumia 1020 og P20 Pro som begge har 40 megapiksler eller mer. Det viktige her er egentlig ikke at bildene kan bli så høyoppløste - det er uansett få som har nevneverdig nytte av så gigantiske oppløsninger.

Men hvis kameraet klarer å utnytte oppløsningen godt får du et særdeles detaljert bilde der digital zoom faktisk er nyttig - i motsetning til på telefoner med lavere maksoppløsning, der et lite utsnitt vil spise ganske store deler av kvaliteten på bildet.

Skyhøy pris?

Nokia 8 Scirocco har et ålreit kamera, men klarer ikke helt å hamle opp med de aller beste. Kanskje blir det Nokia 9 som får den jobben?

Selv om de opprinnelige ryktene handlet om fem til ni kamera på baksiden, snakkes det spesifikt om fem kamera for Nokia 9. Det er dog fortsatt to kamera mer sammenliknet med de tre du finner på baksiden av P20 Pro.

Samtidig meldes det om at prisen på herligheten kan bli så høy som 1000 dollar. Det er omtrent der flaggskipene legger seg i dag, og skulle gi en pris mellom 8000 og 10 000 kroner her på berget.

Dagens toppmodell fra selskapet er Nokia 8 Scirocco, som kommer med en helt uvanlig og svært tynn design. Den er faktisk så tynn at den kan være litt ubehagelig å holde i, men kameraet gjør en ålreit jobb. Det er bare ikke godt nok til å hamle opp med de aller beste ennå.

Kamerakonkurransen hardner til

Kameraet i Huaweis P20 Pro er det beste mobilkameraet vi så langt har testet. Men alt tyder på at konkurransen på dette feltet vil hardne kraftig til i løpet av året som kommer.

Hvis Light-kameraet viser seg å dukke opp i Nokia 9 vil vi ha følgende løsninger på markedet som konkurrerer om å være de aller beste på mobilfoto:

  • P20 Pro: Trippelkamera med 40 MP maksimal oppløsning.
  • Sony Xperia XZ2 Premium: Enkelt kamera med ekstrem lysfølsomhet og mulighet for svært høy ISO.
  • Kommende Xperia-modell(er) med den nye 48 MP-sensoren.
  • Samsung Galaxy S9: Dual Pixel-kamera med variabel blender og eventuelt optisk zoom (i Plus-versjonen)
  • Pixel-modellene: Forbedrer bildekvaliteten fra kameraet ved hjelp av maskinlæring og en dedikert AI-brikke.
  • Nokia 9: Fem kamera og Light-teknologi?

Litt på siden av disse løsningene har vi ting som Apples dynamiske lyssetting, der du for eksempel kan fjerne hele bakgrunnen i portrettbilder. Også LG og Asus er verdt å nevne - ingen av dem virker å kaste seg på det nye megapikselracet, men satser i stedet på et kompetent hovedkamera og en ekstralinse som tar vidvinkelbilder. Zoom kan være nyttig i en del sammenhenger, men vidvinkel kan i mange sammenhenger være enda mer anvendelig.

Ellers handler Nokia 9-ryktene mest om maskinvaren på innsiden. Her påstås det at vi vil finne en Snapdragon 845 og ellers komponenter som matcher det du finner i toppmodeller flest. Igjen ett hakk forbi Nokia 8 Scirocco som ble lansert i våres, men med fjorårets spesifikasjoner på maskinvaren og toppmodellpris i salg.

Les også
Snart vil Samsung være kvitt kamerahullet helt
Les også
Nye rykter om Nokias telefon med fem kamera
Les også
– Flere linser er unødvendig
Les også
Er dette nye Nokia Pureview?
Les også
DJIs to nye droner byr på noe ingen andre kameradroner har
Les også
Nokia 8 Sirocco: Syltynn og lekker ... men er den for tynn?
Les også
Huawei P20 Pro: P20 Pro rykker forbi iPhone X og Galaxy S9
Les også
Huawei P20 Pro er verdens beste kameramobil
Les også
Dette kameraet har 16 objektiver
annonse