Tek.no

Nyhet

iPhone 11 Pro røk ut i første runde i stor kamera-blindtest

iPhone 11 Pro har fått mye skryt for kameraegenskapene. Men i en blindtest røk den ut tidlig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
17 Des 2019 13:30

Kameraet i iPhone 11 Pro tapte i første runde da den kjente teknologi-Youtuberen Marques Brownlee (MKBHD) satte 16 av de mest populære mobilkameraene opp mot hverandre i en blindtest.

Brownlee laget en slags fiktiv seeding og satte mobilene opp mot hverandre to mot to i utslagsrunder fra åttendedels- til kvartfinaler, semifinaler og finale. Han la så ut bildeduellene på Twitter og Instagram og ba følgerne velge bildene de likte best – uten å opplyse hvilket mobilkamera som sto bak. Hundretusenvis av følgere stemte.

iPhonen røk altså ut allerede i starten. Den tapte for Oneplus 7T Pro på et bilde av Brownlee selv foran en lys himmelbakgrunn. iPhonen valgte en veldig kald, blå hvitbalanse, mens publikum foretrakk den varmere gjengivelsen til Oneplus-telefonen med stor margin.

Syv av ti foretrakk nemlig Oneplus-bildet (L i bildet under).

Marques Brownlee/Twitter

Samsung på topp

En annen populær kameratelefon som røk ut i første runde var Huawei P30 Pro. Den tapte for Redmi K20 Pro, også der med klar margin – tre av fire valgte bildet fra Redmien.

Til sist var det Samsung Galaxy Note 10+ som sto igjen som vinner, etter å ha møtt søstermodellen S10E i finalen.

En bildesammenlikning på Twitter og Instagram bærer selvfølgelig preg av at tjenestene komprimerer bildene kraftig før de vises frem, men samtidig er det jo gjerne slik vi bruker bildene våre i dag: Vi legger dem ut på sosiale medier. Samtidig er det unektelig også litt tilfeldig når hvert kamera kun får én sjanse.

Brownlee trekker likevel ut noen tydelige konklusjoner fra avstemningene.

  • Skarphet, tekstur og kontrast betyr lite. Folk foretrekker nesten alltid et bilde med mest mulig lys, og kameraene som lysnet ansiktet til Brownlee vant for eksempel oftest.
  • Folk foretrekker oftere bildene hvor mest mulig informasjon er bevart. En myk og uskarp bakgrunn tapte ofte mot en bakgrunn hvor detaljene er tydeligere.

– Dette er egentlig ganske bakvendt, fordi vi vanligvis liker en myk, ufokusert bakgrunn. Dette er en dyrere «look» som vanligvis kommer fra kameraer i full størrelse med mye større sensorer. Det er jo grunnen til at vi har portrettmodus på telefoner, for på en måte å late som med de små sensorene der, sier Brownlee.

Huawei Mate 30 Pro røk ut i semifinalen. Den tapte for mobilen som til slutt vant, altså Samsung Galaxy Note 10+.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

«Kvalitet» vinner ikke

Brownlee påpeker også at Huawei-telefoner har en større sensor enn i mange andre telefoner, og at bakgrunnen der er mykere, men at de likevel tapte i sammenlikningen fordi folk ser ut til å foretrekke bildene med skarpere bakgrunn.

– Det kan se ut som flere detaljer, men er egentlig noe som avslører et bilde av dårligere kvalitet. Det brydde ikke folk seg om, konstaterer Youtuberen.

Sist Brownlee gjorde samme øvelse var i desember i fjor. Den gang vant Huawei Mate 20 Pro.

annonse

Les også