Til hovedinnhold

Fikset TV-en ved å putte den i ovnen: – Jeg hadde aldri trodd det skulle fungere

Etter at hovedkortet i TV-en fikk seg en 10-minutterstur innom ovnen på 200 grader fungerte TV-en igjen.
Privat

Det var midt i romjulen da TV-en til Sarah Emilie Birkeland og samboeren Vetle Marentius Nilsen sluttet å fungere. Paret hadde planlagt en rolig kveld med TV-titting og take-out, men da de kom hjem etter å hentet maten, fungerte ikke TV-en lenger. På skjermen lyste det bare en LG-logo, men uansett hva de gjorde ville ikke TV-en gå forbi oppstartslogoen.

– Det er jo en eldre TV som jeg har hatt i mange år, så jeg tenke nå har den tatt kvelden. Vi prøvde alle triks vi kunne komme på, men ingenting virket, forteller Birkeland.

Både venner og faren hennes kom på besøk for å ta en titt på TV-en, men ingen klarte å få TV-en til å gå forbi oppstartslogoen.

Samboeren Vetle ga seg imidlertid ikke, og begynte å søke på nettet etter potensielle løsninger. Til slutt kom han over en video de begge trodde var en spøk. I videoen hadde eieren nøyaktig samme problem som dem, hvor TV-en nektet å vise noe annet bilde enn en LG-logo. I videoen ble problemet løst ved å putte TV-en i ovnen. Eller rettere sagt – hovedkortet i TV-en.

Trodde ikke det ville fungere

– Vi lo og tenkte begge at dette var tull. Men så var det utrolig mange kommentarer på filmen som sa det fungerte. Så da fortsatte Vetle å søke, og løsningen han fikk opp hver gang var å «bake» hovedkortet.

– Vetle var den eneste som trodde at dette ville fungere og maste i 3 dager om å få prøve det. Jeg var superskeptisk og litt redd for at noe skulle eksplodere i ovnen, og var redd for at YouTube-filmen bare var tull. Men 1. nyttårsdag fikk han lov å prøve seg. Vi kjøpte en ny TV på tilbud, så da tenkte vi at vi ikke hadde noe å tape.

Heldigvis ble det hele prosessen dokumentert på film, som du kan se her:

– Jeg tenkte at dette må jeg dokumentere, tilfelle det faktisk går. Så jeg filmet han på snapchat slik at nære venner kunne se.

Overrasket

Sarah Emilie Birkeland og samboeren Vetle Marentius Nilsen.
Privat

Da det store øyeblikket endelig ankommer, og TV-en skrus på for første gang etter et besøk i ovnen, blir det helt stille i noen sekunder. Den samme logoen som før dukker opp på skjermen, og begge er usikre på om eksperimentet har fungert. Men så går TV-en videre fra oppstartslogoen, og suksessen er et faktum. Da står jubelen i taket!

– Jeg tror vi begge ble like overrasket da det faktisk fungerte! Problemet hadde jo vært at TV-en frøs på oppstartslogoen, så det er derfor det tar litt tid før vi jubler på filmen da vi så at den gikk videre til «HDMI», forklarer Birkeland.

Hun sier hun er glad for at de forsøkte å fikse TV-en selv, og at de også hadde forsikret seg med noen teknisk kompetente venner i forkant for å forsikre seg om at forsøket ikke var farlig.

– Det skjedde heldigvis ikke annet enn at det luktet litt svidd elektronikk!

– Nå har vi fått ny TV i stua, men satt den gamle inn på soverommet. Vinn-vinn, ler Birkeland.

annonse