Nå kan ikke Ethereum «mines» lenger
«The Merge» er gjennomført.
Vitalik Buterin, skaperen av verdens nest største kryptovaluta, Ethereum, melder at den mye omtalte hendelsen «The Merge» nå er gjennomført som planlagt.
The Merge er en gigantisk oppdatering av Ethereums blokkjede, og tar kryptovalutaen inn i sin neste fase.
Til E24 omtaler Marius Blaker Høgevold i den norske kryptobørsen Firi, hendelsen som den største i Ethereums historie. Han mener at The Merge markerer starten på en ny æra for kryptovalutaen.
Blir «grønnere»
Ethereum skal blant annet ha blitt 99,5 prosent mer energieffektivt, og med det en av de «grønneste» kryptovalutaene i verden.
Vitalik Buterin hevder på sin side at en vellykket «Merge» reduserer verdens totale energiforbruk med 0,2 prosent «over natten».
Det skyldes at Ethereum-nettverket har gått fra å være et såkalt «proof of work»-nettverk, drevet av rå datakraft, til å bli et «proof of stake»-nettverk drevet av valutaen selv.
Som en følge av overgangen er det fra i dag ikke mulig å grave – eller «mine» – etter Ethereum lenger. Hverken med grafikkort eller såkalte ASICS, som er spesialiserte datamaskiner bygget kun for dette formålet.
Drives ikke av rå datakraft lenger
Både «proof of work» og «proof of stake» er måter å validere transaksjoner på ethereum-nettverket. Men overgangen til sistnevnte betyr at transaksjoner ikke lenger vil bekreftes ved hjelp av andres datakraft. I stedet vil transaksjoner valideres av at personer låser betydelige Ethereum-verdier og stiller disse til disposisjon for validering av transaksjoner på nettverket.
Ved å låse verdiene sine mister man incentivet til å forsøke å påvirke nettverket negativt, da ens egen formue vil tape seg i verdi. Desto flere som låser ned ether, som er Ethereums valuta, og viser at de har tro på nettverket, jo mer attraktivt og sikkert skal nettverket i teorien bli.
En mye brukt innvending mot kryptovaluta har lenge vært at nettverkene deres sluker avsindige mengder energi, ettersom datamaskiner verden over stadig har måtte bli flere og kraftigere for å validere transaksjoner før andre og slik få lov til å ta en liten avgift. Dette fenomenet er det som er kjent som «mining».
Kunne tjene over 100 kroner i døgnet
Mining har de siste årene først og fremst blitt assosiert med Ethereum, ettersom denne kryptovalutaen har vært mulig å «mine» med helt alminnelige grafikkort.
Nettverket har også vært ekstremt populært, særlig ettersom mange har bygget desentraliserte applikasjoner som kjører på toppen av det. På det meste kunne det gi inntekter på over 100 kroner i døgnet for de som lånte ut datakraften fra et kraftig grafikkort til å validere transaksjoner og være med på å holde nettverket oppe.
Lønnsomheten ved mining har de siste par årene bidratt til en stor grafikkortkrise, med stor mangel på kort for PC-spillere, samt skyhøye priser. To år etter lanseringen av siste generasjon grafikkort er prisene fremdeles høyere enn de burde være. Til tross for at minning ikke har vært lønnsomt på mange måneder, og nå altså har blitt enda mindre attraktivt.
Prøver andre kryptovalutaer
Nå som Ethereum ikke kan mines lenger har det fått enkelte med kraftige datamaskiner til å søke lykken hos alternative kryptovalutaer. Ethereum Classic er én av de mange som fremdeles kan mines.
Ettersom flere minere retter datakraften sin mot disse langt mindre brukte nettverkene er det imidlertid ventet at fortjenesten også vil falle skarpt.
Ingen kryptovalutaer er foreløpig i nærheten av å være så lønnsomme å mine som Ethereum var.
Ikke siste steg
Allerede begynner forberedelsene til neste fase for Ethereum. Selv om The Merge gjør nettverket langt mer miljøvennlig, sliter det fremdeles med å takle så mange transaksjoner som etterspørres. I neste fase er det nettopp effektivitetsproblemene og de medfølgende høye transaksjonsavgiftene som skal løses.
Bitcoin, som er verdens mest populære kryptovaluta, holder på sin side fast på proof of work-nettverket. Bitcoin kan i praksis ikke mines med grafikkort lenger, da nettverket har blitt for stort til at det er lønnsomt.