Til hovedinnhold

– 6 av 10 svindeltilfeller var norske

– Det kan være at vi er mer naive, sier svindelekspert.

Slik kan en Flubot-melding se ut. Ikke klikk på lenken!

Mobilviruset «Flubot» ble i 2021 av flere teleselskap og sikkerhetseksperter omtalt som et av de mest omfattende svindelangrepene i nyere tid, og nå melder Telia i en pressemelding at spesielt vi nordmenn bør være mer på vakt når det kommer til denne typen svindel.

Hele 60 prosent av svindeltilfellene Telia avdekket hos sine kunder skjedde nemlig i det norske markedet, til tross for at kun 20 prosent av Telias nordiske kunder er norske.

– Det kan være at vi er mer naive og at vi i større grad har tillit til hverandre og til samfunnet generelt, men Flubot-tallene viser at vi må være mer forsiktige, sier Øyvind Kristiansen, svindelekspert hos Telia Norge.

Har klart å stoppe nettverket bak

Flubot er enkelt sagt et virus som spres via falske lenker, primært via SMS og MMS. Det er rettet spesifikt mot Android-enheter, og dersom du trykker på lenkene som sendes ut vil telefonen din bli infisert med et virus som har to mål: finne og dele personopplysninger og bankdetaljer som finnes på telefonen din med svindlerne.

Heldigvis er det gladnyheter når det kommer til Flubot: Europol meldte nylig at de sammen med europeisk politi og teleoperatører har greid å stanse nettverket som sto bak svindelen.

Dette er bra, men ingen garanti for at lignende virus eller kopier ikke vil dukke opp i nær fremtid. Telia påpeker at selv om de og andre aktører har systemer for å hindre slike SMS-er og MMS-er i å bli sendt ut, så er det utfordrende fordi omfanget er så massivt.

På det meste ble over 80.000 meldinger sendt ut bare i Telias nettverk – per dag.

– Problemet oppstår hos kundene, ikke hos oss

Flere eksempler på hvordan svindel-SMS-er kan se ut.

– Viruset har vist seg å være vanskelig å bekjempe, fordi det er kundenes telefoner og ikke våre interne systemer som har vært målet, sier Kristiansen.

Han oppfordrer derfor norske forbrukere til å være ekstra årvåkne i tiden fremover, ettersom det kun er et spørsmål om tid før et lignende virus eller svindelforsøk kommer på banen.

Samme problem hos Telenor

I fjor kom Telenor med lignende advarsler om Flubot, og da ble det også påpekt at koronapandemien hadde gjort denne typen svindel langt mer utbredt ved å etterligne SMS-er for pakkehenting. Dette var mye mer effektivt enn før fordi mange flere nå fikk tilsendt mange flere pakker.

Og selv om Flubot kun går etter Android-enheter er det ikke slik at iPhone-brukere er trygge heller; forskjellen er at du først vil tas til en phishing-nettside der du vil bli forsøkt fralurt personlig informasjon. Slike nettsider kan imitere eksempelvis nettbanker, pakkeleveringssider eller konto-opprettingssider.

Rådet dersom du allerede har gått i fella? Slett alt på mobilen, og tilbakestill den til fabrikkstandard. Er den først infisert er det ingen vei tilbake. Om du vil unngå å bli infisert i første omgang, kan du ta en titt på rådene til både Telia og Telenor under:

Les også
Her skal de bygge ut 5G-nettet i Norge
annonse